Nyheter

Ny undersökning 7 av 10 svenskar missnöjda med digitala möten – vill ha tydligare syfte

En ny Sifo-undersökning, från techbolaget Dstny, visar att majoriteten i Sverige upplever missnöje med digitala möten och att deras stress skulle minska om digitala möten på jobbet hade ett tydligare syfte och en tydligare struktur. Kartläggningen bygger på intervjuer från över 1000 respondenter och visar även att de flesta egentligen värdesätter möjligheten till hybrida arbetsplatser vid val av arbetsgivare.

En stor majoritet bland svenska folket, 6 av 10, anser att deras stress skulle minska på arbetet om digitala möten har ett tydligare syfte. Samtidigt tycker majoriteten att fysiska möten tar för lång tid, är svåra att få ihop schemamässigt medan digitala sparar tid och att inga möten alls skulle förbättra deras produktivitet. Det visar en ny undersökning från Dstny och Kantar-Sifo.

– I takt med att arbetsvärlden fortsätter att anpassa sig till den digitala eran, blir behovet och pålitliga kommunikationslösningar alltmer viktiga. Arbetsgivare måste optimera arbetsmiljön för sina anställda som både förbättrar och förenklar distansarbetet, säger Christian Hed, CMO på Dstny.

Kartläggningen visar också att 8 av 10 svenskar upplever att det är ett problem att inte kunna läsa av kroppsspråk i digitala möten. En nästan lika stor andel anser även att teknikstrul och tekniska bekymmer är problematiskt vid användandet av molnbaserade verktyg. Samtidigt anser 6 av 10 att möjligheten till digitala och hybrida arbetsplatser är viktigt vid valet av arbetsgivare.

– Mina två tips är att satsa på bra support och tydliga mötesstrukturer för digitala möten. Många föredrar hybrida arbetsplatser och digitala möten, men är missnöjda med bristfälliga processer. Genom att förbättra dessa kan vi minska missnöjet, spara tid och öka produktiviteten, säger Christian Hed.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kantar-Sifo på uppdrag av Dstny.
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 20–24 maj 2024. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.
Totalt intervjuades 1025 personer i åldern 18-65 år och i sysselsättning.