Nyheter

Det första konceptdäcket tillverkat av ett nytt förnybart material med potential att ersätta kimrök i däck

Nokian Tyres, en ledande utvecklare och tillverkare av premiumdäck, och UPM, en ledande expert på produktion av biomaterial, samarbetar för att ytterligare öka hållbarheten inom däckindustrin genom att introducera det första konceptdäcket tillverkat av ett nytt förnybart material med potential att ersätta en betydande del av den kimrök som för närvarande används i däckproduktionen.

Det innovativa materialet, som kallas UPM BioMotion™ RFF, är ett lovande helt förnybart ligninbaserat alternativ till traditionell kimrök, vilket minskar behovet av fossila material och minskar koldioxidutsläppen vid däcktillverkning.

Nokian Tyres har länge varit innovativa när det gäller att använda materialet och har registrerat ett patent för att använda materialet i däckapplikationer. Nokian Tyres licensierar nu sitt patent till UPM, vilket gör det möjligt för UPM att leverera råmaterialet till däckindustrin. UPM kommer att producera materialet vid sitt biokemiska bioraffinaderi i Leuna, Tyskland, som snart är färdigt.

– Vårt partnerskap med Nokian Tyres markerar det spännande inträdet av våra förnybara funktionsfyllare på den globala däckmarknaden. Genom att framgångsrikt demonstrera deras tillämpningsvärde hjälper det oss att lägga grunden för att skala upp vår bioraffinaderiverksamhet så att vi kan ge ett betydande bidrag till den hållbara omvandlingen av mobilitetssektorn och vidare, säger Michael Duetsch, Vice President Biochemicals på UPM.

Nokian Tyres Green Step Ligna – det första konceptdäcket någonsin tillverkat av den helt förnybara ligninråvaran UPM BioMotion™ RFF

Nokian Tyres Green Step Ligna-konceptdäck är det första däcket någonsin som tillverkas med UPM BioMotion™ RFF, en helt förnybar träbaserad ligninråvara som produceras av UPM. I konceptdäcket byts all fossil kimrök i däckets sidoväggar ut mot den nya råvaran.

– Med konceptdäcket demonstrerar vi användbarheten av den banbrytande nya råvaran i däck. Vårt konceptdäck markerar ett steg mot användningen av förnybara material, inte bara för oss, utan för hela däckbranschen. Genom att ta fram prototyper av detta förnybara material i våra däck siktar vi på att sätta nya standarder för miljöansvar, säger Teemu Soini, VP, Innovations & Development på Nokian Tyres.

Nokian Tyres första konceptdäck som innehåller UPM BioMotion™ RFF kommer att ställas ut på den tyska gummiindustrikonferensen DKT 2024 i Nürnberg, Tyskland, den 1–4 juli i UPM:s monter 527 i hall 9.

Funktioner som är överlägsna kimrök

– Vi arbetar ständigt med innovationer som för oss mot vårt mål att öka andelen återvunnen eller förnybar råvara i däck till 50 procent till 2030. Sedan 2022 har en del av den kimrök som Nokian Tyres använder kommit från återvunnet material. Vi ser lignin som ett lovande förnybart alternativ till traditionell kimrök, och i framtiden hoppas vi att ligninbaserade förnybara fyllnadsmaterial också ska hitta sin väg till däck och komplettera en ökande andel återvunnet innehåll, förklarar Teemu Soini.

För närvarande används kimrök som förstärkande fyllmedel i däck, vilket förbättrar egenskaper som styrka och motståndskraft. Enligt de första laboratorietesterna har UPM BioMotion™ RFF egenskaper som är överlägsna traditionell kimrök. Att ersätta en betydande del av den kimrök som idag används i däck med det nya förnybara fyllnadsmaterialet ger stor potential för mer hållbara däck eftersom fyllnadsmaterial utgör cirka 30 procent av ett däcks råmaterial.

UPM kommer först att leverera UPM BioMotion RFF till Nokian Tyres för prototyptillverkning. Detta inkluderar rigorösa tester för att använda det nya materialet i produktionen. Nokian Tyres utvärderar noggrant materialets prestanda, säkerhet och miljöpåverkan jämfört med traditionell kimrök.

UPM Biochemicals 

UPM Biochemicals offers innovative, sustainable and competitive wood-based biochemicals for replacing fossil-based raw materials and helping to improve the environmental performance in various applications. End-use segments for renewable glycols include textiles, PET bottles, packaging, coolants, composites, pharmaceuticals, cosmetics and detergents. Lignin-based Renewable Functional Fillers (RFF) offer a sustainable alternative to carbon black and precipitated silica in a broad range of rubber and plastic applications. UPM is building an industrial scale biorefinery in Leuna, Germany to convert solid wood into next generation biochemicals. UPM Biochemicals is accelerating the transition to a circular bioeconomy – where renewable feedstocks, sustainable production and sustainable consumption are the new normal. www.upmbiochemicals.com

UPM 

We deliver renewable and responsible solutions and innovate for a future beyond fossils across six business areas: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers and UPM Plywood. As the industry leader in responsibility, we are committed to the UN Business Ambition for 1.5°C and the science-based targets to mitigate climate change. We employ 16,600 people worldwide and our annual sales are approximately EUR 10.5 billion. Our shares are listed on Nasdaq Helsinki Ltd. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.com