Nyheter

Ny rapport om frihandelsavtal och länder utanför

Allt fler frihandelsavtal sluts. Vad händer med de länder och företag som står utanför?
– Även länder som står utanför ett frihandelsavtal kan gynnas, säger Henrik Isakson huvudförfattare till den nya rapporten från Kommerskollegium.

Rapporten visar att företagens möjligheter att exportera till länderna som ingått ett frihandel avtal förändras, både på ett positivt och negativt sätt.

– Vissa bestämmelser är formellt neutrala till sin utformning men kommer påverka företag väldigt olika beroende på bransch, storlek och vilket land de verkar i. En del bestämmelser leder automatiskt till fördelar för alla företag oavsett deras geografiska hemvist. Andra bestämmelser är ofrånkomligen negativa, medan en del bestämmelser kan, beroende på politisk vilja, göras gynnsamma eller ogynnsamma för tredje land, säger Henrik Isakson.

– De flesta bestämmelser gynnar marknadstillträdet även för företag utanför frihandelsavtalet men det gynnar de deltagande ländernas företag mer, vilket gör att företag från länder som står utanför avtalet måste ofta räkna med en viss relativ konkurrensnackdel.

Utredningen visar även att avtalen ofta leder till reformer i de deltagande länderna som rent generellt gynnar handel och investeringar med länderna ifråga för alla företag som vill göra affärer med dem, oavsett företagens geografiska hemvist. Det rör sig bland annat om reformer som ökar konkurrensen, minskar byråkratin och bidrar till transparens. Men det kan också handla om säkerställande att öppenhet för tjänstehandel och investeringar består samt att marknader för offentlig upphandling öppnas upp.

– Tullsänkningar gynnar förstås bara de deltagande ländernas företag, men företag från andra länder kan ändå dra indirekt nytta av sänkningarna genom att verka som underleverantörer till företag som kan dra direkt nytta av avtalen. Möjligheten att så sker har delvis, men inte bara, att göra med utformningen av ursprungsreglerna, säger Henrik Isakson.

Foto: Kommerskollegium