Nyheter

Kia trea totalt och störst på laddhybrider i Sverige

Kia är Sveriges tredje största bilmärke för andra året i rad. Under 2018 blev Kia dessutom störst på laddhybrider i Sverige.

2018 blev ännu ett starkt år för Kia i Sverige. Totalmarknaden uppgick till 353 666 bilar, en minskning med 6,8 procent jämfört med 2017, medan Kia lyckades upprättålla nivån från i fjol med 23 037 nyregistrerade bilar under 2018. Det betyder en marknadsandel på 6,5 procent och en fortsatt tredjeplats i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Efter det nya skattesystemet bonus-malus har särskilt de laddbara versionerna av Optima och Niro avancerat i statistiken och modellerna slutade som tvåa respektive fyra över bästsäljande laddhybrider. Med 5 373 registrerade laddhybrider placerar sig Kia före både Volvo och Volkswagen som det bilmärke som sålde flest laddhybrider under 2018.

Kia är även det bilmärke i Sverige som sålde flest klimatbonusbilar. Dit räknas elbilar och laddhybrider med koldioxidutsläpp max 60 g/km samt gasbilar oavsett koldioxidutsläpp som nyregisterats från 1 juli 2018.

– Vi konstaterar att vi har fått ökad fart efter bonus-malus så för perioden från juli – december har vi en mycket hög marknadsandel på 8,5 procent, säger Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden. Vår starka produktportfölj av elektrifierade bilar är givetvis en bidragande orsak till framgången och att vi kan befästa märkets position som Sveriges tredje mest sålda.

Kia fortsätter att satsa stort på elektrifiering och alternativa drivkällor. Nya elbilen Kia e-Niro har nyligen lanseras i Sverige och under våren är det premiär för nya helelektriska Kia e-Soul.

Foto: Kia