Nyheter

Alstom levererar sista tåget till Skånetrafiken

Alstom har nu framgångsrikt levererat det sista av de 30 ytterligare regionala tåg som beställdes av Skånetrafiken i början av 2015. Skånetrafikens flotta av Coradia Nordic-tåg, mer kända som Pågatågen, uppgår nu till 99 fordon.

– Med denna leverans bekräftar Alstom sin position som Sveriges ledande leverantör av regionala tåg. Coradia Nordic-tågen har visat sig vara pålitliga och säkra, och Skånetrafiken är nu en av de största fordonsägarna i landet i en fortsatt växande region. Vi är mycket glada över att ha varit deras betrodda partner på denna resa, säger Rob Whyte, VD Alstom Norden.

– Vi är glada för ett bra samarbete med Alstom som fordonsleverantör av de nya Pågatågen. Vi har nu 99 stycken Pågatåg och är väl rustade för att möta nya kunder och en utökning av Pågatågstrafiken, säger Linda Westman, affärschef, Skånetrafiken.

Att åka kollektivt med tåg ger ett väsentligt mindre miljöavtryck. En resa mellan Malmö och Helsingborg med Skånetrafiken istället för med bil ger tio gånger mindre koldioxidutsläpp. Man sparar jämförelsevis ca 8,5kg koldioxid per resa.

De Coradia Nordic-tåg som nu levereras till Skånetrafiken består av fyra vagnar, är 74 meter långa, och har en kapacitet för upp till 510 passagerare. Tågen kommer att köras med en maximal hastighet på 160 km/h. Coradia-tågen kännetecknas av säkerhet och prestanda. Tågen är byggda på Alstoms anläggning i Salzgitter i Tyskland.

Sedan 2002 har mer än 270 regionala Coradia-tåg sålts i Sverige, inklusive SL, Norrtåg, Västtrafik och Östgötatrafiken. Totalt har mer än 3000 regionaltåg sålts i Europa, och de används för närvarande i Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Foto: Carsten Branda