Nyheter

Nedlagd förundersökning mot Uber hotar de svenska taxiföretagen

Enligt uppgifter i media har polisen beslutat att lägga ner den förundersökning som polis och åklagare har bedrivit mot Uber med anledning av brottsmisstanke kring tjänsten Uberpop.

– Samhället förlorar alltmer skatteintäkter på grund av fusket via digitala taxitjänster och därför sänder det helt fel signaler att lägga ner förundersökningen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet.

– Beslutet är en smocka mot hela den svenska taxinäringen som nu får allt svårare att överleva när rättsapparaten sätts ur spel, säger Claudio Skubla. Förbundet har framfört en begäran om att få träffa Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo för att redogöra för taxibranschen oro.

Polisens och åklagarens arbete med förundersökningen har gått trögt på grund av kompetensbrist. Enligt åklagaren har Ekobrottsmyndigheten inte varit intresserad av att stödja utredningen, trots att det finns brottsmisstankar att utreda. Skatteverket har efter en utredning upptaxerat Uber med 17 miljoner kronor på grund av att Uber struntat i att betala arbetsgivaravgifter i samband med tjänsten Uber pop.

– Den seriösa taxibranschen står och väntar på att rättsväsendet ska agera för att säkerställa sund konkurrens. Ekobrottsmyndighetens ointresse sår tyvärr tvivel när det gäller rättsväsendets ambition. Ju mer man vill desto mer kan man göra och just nu tycker jag inte att man vill någonting, säger Claudio Skubla.

– Bakom varje framgångsrik svarttaxi står en misslyckad insats av rättsväsendet. Utan betydligt ökad ambition från polis och myndigheter kommer skattefusket via appar och Facebook bara att växa, säger Claudio Skubla.

Med anledning av medieuppgifterna har Svenska Taxiförbundet idag sänt en hemställan om möte till Ekobrottsmyndighetens generaldirektör.