Nyheter

Hur påverkar hamnkonflikten Gävle hamn?

Svenska Hamnarbetarförbundet har under hösten suttit i förhandlingar med Sveriges Hamnar med målet att få till ett kollektivavtal. I dagsläget så finns ett kollektivavtal som gäller för hamnarbete i Sverige och som tecknats med Svenska Transportarbetareförbundet.

Detta kollektivavtal har Hamnarbetarförbundet tackat nej till med motiveringen att de saknar inflytande i frågor såsom arbetsmiljö. Detta stämmer inte enligt Sveriges Hamnar, utan det erbjudna kollektivavtalet ger de fackliga rättigheter som andra fackföreningar har. Den omfattande strejken i Göteborgs hamn som avslutades förra året leddes även den av Hamnarbetarförbundet och handlade om liknande krav på kollektivavtal.

Hamnarbetarförbundet har nu varslat om punktstrejker i flera svenska hamnar, däribland Gävle hamn.

– Tre medarbetare inom Gävle hamn omfattas av strejken. De är anställda av terminaloperatör Yilport och arbetar på Terminal Granudden. De kommer gå ut i strejk mellan 21 och 23 den 23dje januari om allt går enligt plan. Det kommer inte att få några konsekvenser för hamnens kunder”, säger Fredrik Svanbom, VD Gävle Hamn.

Hamnarbetarförbundet har sagt att de kan komma ytterligare varsel och strejker, om inte denna första åtgärd leder till resultat.

Foto: Natalie Gerami