Nyheter

Ny ägare för Nevs i Trollhättan

Det problemtyngda elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har fått en ny ägare. Idag blev det klart att den kinesiska fastighetsjätten Evergrande tar över 51 procent och Nevs grundare, Kai Johan Jiang och hans bolag NMEH behåller återstoden, enligt uppgifter från Nevs.

Köpeskillingen är 930 miljoner dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor.

– För första gången sedan han köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo och bildade Nevs blir han minoritetsägare, men han ska fortsätta att vara aktiv i företaget”, säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund till Dagens Industri.

Sedan starten 2012 har Nevs haft stora ekonomiska problem. Bolaget har genomgått en rekonstruktion och förhoppningar om nya kinesiska delägare har grusats flera gånger. Brist på kapital har bromsat verksamheten. Ännu har inte en enda elbil tillverkats för försäljning.

Idag arbetar cirka 660 anställda och 40 konsulter i Trolllhättan –  framför allt med utveckling av en kommande bilmodell. Vad ägarförändringen innebär för Trollhättan där det står en bilfabrik i dvala sedan Saabtiden är oklart.

– Att ett så stort bolag som Evergrande kommer in ser vi som mycket positivt och med en stark finansiell delägare får vi lättare att genomföra vår plan, fortsätter Fredrik Fryklund.