Nyheter

Volvo Construction Equipment satsar på eldrivna kompaktmaskiner

Som första aktör i branschen har Volvo Construction Equipment (Volvo CE) meddelat att företaget från och med år 2020 kommer att börja lansera helt eldrivna hjullastare och grävmaskiner i sitt kompaktsegment.

I ett avgörande steg mot framtidens teknologi har Volvo CE åtagit sig att senast i mitten av år 2020 börja lansera en serie eldrivna kompaktgrävare (EC15 till EC27) och kompaktlastare (L20 till L28) under varumärket Volvo, samtidigt som utvecklingen av traditionell dieselteknologi för dessa produkter avslutas.

I och med detta initiativ blir Volvo CE den första tillverkaren av anläggningsmaskiner som fullt ut satsar på en omställning till elektriska kompaktmaskiner.

Initiativet är resultatet av ett antal demonstrationer och tester av ett flertal elektriska konceptmaskiner i ett nära samarbete med kunder. Initiativet är helt i linje med Volvokoncernens strategiska fokus på elektromobilitet inom alla affärsområden.

De första maskinerna kommer att presenteras på Bauma-mässan i april 2019 och följs av en stegvis introduktion, marknad för marknad, som sedan skalas upp år 2020.

Företaget betonar att diesel fortfarande är den mest fördelaktiga energikällan för de större maskinerna, men att dagens elektronik- och batteriteknik lämpar sig mycket väl för kompaktsegmentet. När investeringar i forskning och utveckling nu riktas mot den snabba utvecklingen av elektriska kompaktlastare och kompaktgrävare, tar Volvo CE ett avgörande steg mot en dieselfri framtid för kompaktmaskiner.

– Genom att leda vägen mot elektromobilitet inom anläggningsindustrin står Volvo CE upp för sin vision ”Building Tomorrow” och bidrar till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle, vilket också gynnar våra kunder, kommenterar företagets VD, Melker Jernberg.

– Vi bedömer att den teknik vi utvecklat nu är tillräckligt pålitlig, vilket i kombination med förändrade kundbeteenden och skärpt miljölagstiftning innebär att tiden är inne att satsa på elektriska kompaktmaskiner.

Mer information kommer under de närmaste månaderna.

Foto: Volvo Group