Nyheter

Kraftig minskning av skulderna för obetalda felparkeringsavgifter

Nya siffror visar att skulderna för obetalda felparkeringsavgifter minskade kraftigt förra året.

– En slutsats är att lagändringen från 2014 tillsammans med myndigheternas intensifierade samarbete mot bilmålvakter ger resultat, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Vid årsskiftet hade drygt 101 000 personer och organisationer sammanlagt cirka 1,8 miljarder kronor i fordonsskulder, det vill säga felparkeringsavgifter, fordonsskatter, infrastrukturavgifter (exempelvis broavgifter) och trängselskatter. Den sammanlagda skulden har minskat med 96 miljoner kronor sedan 2017, medan antalet skuldsatta har ökat med cirka 1 200 personer.

Det är i första hand skulderna för obetalda felparkeringsavgifter som minskar – från 821 miljoner kronor 2017 till 696 miljoner kronor vid årsskiftet. 2014 fick Kronofogden in cirka 219 000 obetalda felparkeringsavgifter. Under 2018 var motsvarande siffra cirka 101 000.

– Det är tydligt att lagen som trädde i kraft 2014 har haft effekt, det vill säga man parkerar rätt eller betalar i större utsträckning än tidigare. Vi ser också att kommunerna och polisen har intensifierat sitt arbete med att bogsera bort bilarna från gatorna så att de inte kan skuldsättas mer, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Samverkan ger resultat
Under 2018 introducerades dessutom en ny arbetsmetod i arbetet mot bilmålvakter. Genom ett samarbete mellan Kronofogden, Skatteverket, Transportstyrelsen och konkursförvaltare runtom i landet sätts målvakterna nu i personlig konkurs, vilket gör bilarna olagliga att använda.

– Trots att vi fått in mindre än hälften så många obetalda felparkeringsavgifter jämfört med toppåret 2014, handlar det om ungefär samma antal personer. Det tyder på att bilmålvakterna fått det allt tuffare. Genom att polisen, kommuner och myndigheter jobbar som ett lag kan vi förhindra eller åtminstone försvåra deras verksamhet, säger Johan Krantz.

Minskningen är inte bara kopplad till att Kronofogden får in färre ärenden, utan beror också på att stora skulder från 2013 skrevs av vid årsskiftet (skulder till staten skrivs normalt av efter fem år).

Bilden:
Antalet obetalda felparkeringsavgifter som kommer till Kronofogden har minskat från drygt 219 000 år 2014 till knappt 101 000 i fjol.
Foto: Kronofogden