Nyheter

Chefer saknar rätt kunskap kring riskhantering

DuPont Sustainable Solutions globala rapport bland företagsledare visar att deras brist på kunskap om riskhantering utsätter företagen för direkt fara.

Enligt DuPont Sustainable Solutions (DSS) årliga globala undersökning bland företagsledare, saknas rätt kunskap om riskhantering. Chefer identifierar och förbereder sig inte på risker på ett lämpligt sätt. Detta trots överväldigande bevis på hur felaktig hantering av olika risker kan medföra katastrofala följder för en verksamhet.

Om ingenting förändras, kan ett företags operativa prestanda, kontinuitet, rätt att driva verksamheten och förmåga att leverera konsekvent värde till aktieägarna, drabbas hårt.

– Om företagsledare vill att deras organisationer ska vara hållbara och välmående är gamla sätt att se på risk allt för bristfälliga i dagens globala företagsmiljö. Att driva ett framgångsrikt företag är mer komplext idag än någonsin tidigare. Företagsledare möter dagligen en hel rad utmaningar, både inom och utanför sina organisationer. Med dessa utmaningar kommer många tillhörande risker som chefer på ett framgångsrikt sätt måste förutse och hantera. För att omvandla en organisation måste ledarna integrera risk i företagens affärsstrategi i syfte att engagera medarbetare, öka produktiviteten och driva konkurrensfördelar, säger Davide Vassallo, Global Managing Director of DuPont Sustainable Solutions.

Resultat från undersökningen Resultaten av DSS globala undersökning kring Operations Risk Management (ORM) bland företagsledare visar att det finns en allmän överenskommelse kring vilka egenskaper som är viktiga hos ett framgångsrikt riskhanteringsprogram.

Samtidigt visar den att ledare misslyckas med att genomföra dessa i sina organisationer. Dessa misslyckanden visar sig på följande sätt:

• Chefer lägger inte tillräckligt stor vikt vid risker som kan leda till storskaliga incidenter. De verkar låta låga risknivåer ge dem en falsk känsla av säkerhet och uppmärksammar inte andra indikationer på potentiellt viktiga händelser. Medan 78 procent av deltagarna är överens om att låga risknivåer inte korrelerar med minskad risk, bekräftar två tredjedelar av cheferna ändå att de känner sig trygga när de ser data som indikerar att risknivåerna är låga eller tenderar mot noll.

• Cheferna adresserar luckor i riskhanteringsprocesserna genom att lägga till fler processer. Ledare som deltar i undersökningen är överens om att enbart processer och system inte är tillräckligt för att hantera risker och säkerställa operativ prestanda. De är också överens om vikten av att ha integrerade riskhanteringssystem som kompletterar varandra och regelbundet ses över för effektivitet. Ändå erkänner 44 procent att luckor i befintliga system utgör en utmaning för respektive organisation.

• Cheferna bekräftar att det finns ett glapp i hur frontlinje-arbetarna hanterar risker. En fjärdedel av deltagarna i undersökningen känner att medarbetarna inte har tillräcklig koll på de primära risker som företaget står inför. Mer än hälften (55 %) tycker inte att ledande befattningshavare har full koll på de största riskerna som företaget står inför, vilket är en ökning med 35 procent jämfört med förra årets studie. Detta är en generell indikation på en växande engagemangsklyfta mellan företagsledare och frontlinje-arbetare vilken förhindrar organisationer från att effektivt se och förhindra risker.