Nyheter

Unikt samarbete för elektrifiering av transporter

Ellevio, Scania, Vattenfall och Volkswagen har i ett unikt samarbete undersökt vad som krävs för att det ska vara möjligt att köra alla transporter i Stockholms innerstad på el.

Nu bjuder de in till ett seminarium på Södertälje Science Week 30 januari som ska svara på frågan: Hur förändras livet i Stockholmsregionen när det sker?

Vi kommer att tanka elbilen hemma på natten, vi slipper buller och luftföroreningar – men hur inkluderar vi både länsbor som pendlar långt och stockholmare som bor i flerbostadshus utan egen laddplats på tomten eller i garaget? Hur ska lastbilar för godstrafik kunna laddas? Kommer vi hinna bygga alla de tusentals laddstolpar som behövs?

Rapporten ”Eltransport Stockholm 2030” målar upp visionen av helt fossilfria transporter i Stockholms innerstad år 2030. Syftet med rapporten är att visa att det är möjligt och vad som krävs för att nå dit. Aktuella prognoser pekar på att det kommer att finnas omkring 2,5 miljoner elbilar i Sverige år 2030.

På seminariet som hålls på Södertälje Science Week diskuteras vad såväl politiken som energi- och fordonsbranscherna behöver göra, men också hur livet kommer att se ut i regionen när elektrifieringen tagit över.

Medverkande:
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun
Gustav Hemming (C), samhällsplaneringsregionråd, Region Stockholm
Martin Hansson (MP), intern gruppledare, Stockholms stad
Henrik Bergström, chef för samhällskontakter, Ellevio
Henrik Dahlsson, senior rådgivare hållbara transporter, Scania
Sten Forsberg, chef, Volkswagen Personbilar
Susanna Hurtig, chef för E-mobility Norden, Vattenfall
Måns Norlin, chef för innovationer och samhällsplanering, WSP
Per Ankersjö, moderator

Bilden:
Volkswagen ID. är först ut i den nya generationen elbilar och gör entré på marknaden år 2020.
Foto: Volkswagen