Nyheter

Com Hems världsrekord fastställt av GUINNESS WORLD RECORDS

Com Hem har belönats med utmärkelsen ”Fastest broadband network” av internationellt kända GUINNESS WORLD RECORDS. Under DreamHack Summer i Jönköping 2018 levererade Com Hem en bredbandsanslutning på 1,6 terabit per sekund. Det står nu klart att det är den snabbaste internetanslutning som någonsin använts av en större grupp människor i världen, enligt GUINNESS WORLD RECORDS.

Com Hem kopplade upp DreamHack Summer 2018 med en internetanslutning på 1,6 terabit per sekund, genom att ansluta direkt i samma fibernät som används för att leverera uppkoppling till Com Hems 700 000 bredbandskunder i Sverige. Com Hem ansökte till GUINNESS WORLD RECORDS med den rekordhöga hastigheten, och har nu fått världsrekordet bekräftat genom utmärkelsen ”Fastest broadband network”.

1,6 terabit per sekund motsvarar en uppkoppling för cirka 5,3 miljoner människor som streamar musik med högsta ljudkvalitet samtidigt, eller cirka 230 000 människor som tittar på Netflix med HD-kvalitet. Med samma hastighet skulle det ta mindre än en sekund att ladda ner tio kopior av Fortnite, som är ett av de mest populära dataspelen på marknaden.

– Vårt världsrekord i bredbandsanslutning är möjligt tack vare de investeringar vi gör i det rikstäckande nät som vi använder för att leverera uppkoppling till våra kunder. Det är viktigt att vi som en av Sveriges största bredbandsleverantörer har ett stabilt och snabbt nät, och att GUINNESS WORLD RECORDS erkänner detta rekord är ett kvitto på att vi erbjuder uppkoppling i världsklass. En viktig milstolpe i Com Hems historia som möjliggjorts av våra fantastiska medarbetare, säger Thomas Helbo, chef för fastnät på Tele2-koncernen.

Uppkopplingen drogs 30 mil mellan Stockholm och Jönköping med hjälp av tekniken DWDM (dense wavelength division multiplexing) vilket ökar kapaciteten i optiska fiberkablar genom att många signaler sänds parallellt i samma kabel.

Foto: Comhem