Nyheter

Det ska bli lättare att cykla i kollektivtrafiken

Miljöpartiet vill att fler ska kunna ta med cykel i kollektivtrafiken. Det måste också bli lättare att cykla i kollektivtrafiken. Därför vill Miljöpartiet att folk ska kunna åka dressin på spåren.

– Fler måste få livet att gå ihop utan bil, säger Tomas Eriksson (MP).
Cyklister som cyklar på vägen är inget nytt. Fram tills nu har däremot järnväg och andra spår varit stängda för cyklister. Det vill Miljöpartiet ändra på genom att öppna upp alla spår i länet för dressiner.
Till skillnad från på våra vägar finns det gott om plats på våra spår. Det är ju egentligen bara när tågen kommer som det är trafik. Resten av tiden står de tomma, säger Tomas Eriksson (MP).
Intresset för att cykla växer för varje år. Det är fantastiskt. Genom att göra det möjligt att trampa dressin på spåren på till exempel Roslagsbanan kan vi erbjuda cyklister helt bilfria miljöer.
– Det är något vi vet att många efterfrågar. Det ska också vara lika självklart att storhandla med dressinen som att ta bilen till stormarknaden, säger Tomas Eriksson (MP).
Tanken är införa ett liknande uthyrningssystem för dressiner som för el-sparkcyklar.
– Du betala med en app och ställer dressinen när du inte behöver den längre. Modernt och enkelt, säger Tomas Eriksson.
På sikt räknar man med att en del kommer vilja äga en egen dressin.För att knuffa igång utvecklingen vill han därför se en dressincykelpremie. En utmaning här blir att ta dressinen genom spärren, men här tror Tomas Eriksson på vikbara modeller.
Spåren tar inte slut vid länsgränsen och Tomas Eriksson ser att det skapar möjligheter även för längre resor.
– Det ska vara lika självklart att ta Dressinen till Danvikstull som till Dresden. Självklart ställer det här krav på upphandlingen. Vi får inte låsa fast oss i avtal så att folk inte kan lämna länet med dem. Men det är politikens uppgift att lösa det.