Nyheter

SJ kan få ny konkurrens på populära rutter

Statliga tågbolaget SJ kan få ytterligare en konkurrent. Tyskägda FlixBus, som förra året köpte Swebus, ska ansöka om att få köra tåg i det svenska tågnätet under namnet FlixTrain. Det här skriver TT.
– Ser man till konkurrenterna så tror vi att det finns plats för en utmanare till, säger Peter Ahlgren, vd för FlixBus i Norden, till TT.
Bolaget ska ansöka hos Trafikverket om att få köra tåg på sträckorna Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö och Malmö–Göteborg.
FlixTrain kör sedan förra året två tågrutter i Tyskland och har ytterligare en på gång. Ambitionen är att ha tåg på plats i Sverige under första halvan av 2020, enligt Peter Ahlgren.
SJ:s monopol för persontrafik avskaffades 2010. Tågoperatören MTR Express konkurrerar i dag med SJ på linjen Stockholm–Göteborg.
FlixMobility lanserade tåg i Tyskland för ett år sedan under varumärket FlixTrain. Inspirerade av framgången med  tåglinjer i Tyskland har man undersökt möjligheterna att lansera FlixTrain även på andra marknader. Undersökningarna visade att Sverige skulle vara en intressant marknad och att det finns en stor efterfrågan för prisvärda och bekväma tågtjänster. Företaget har därför kommit till slutsatsen att tåg skulle vara ett utmärkt komplement till det befintliga bussutbudet i Sverige, och kommer under april att ansöka om att trafikera flera potentiella, inhemska tågrutter.
Källa: TT
Bild: FlixBus