Nyheter

inUse vinner ramavtal med Region Skåne

Det blev inUse som vann Skånetrafikens stora upphandling på Service Design. Ramavtalet som är skrivet med Skånetrafiken, som är en del av Region Skåne, har fokus på Service Design men innefattar även UX, visuell design och produktdesign – mitt i prick för inUse som har alla kompetenserna i huset.

– Fantastiskt roligt. Detta visar vår styrka över alla designdimensionerna, från Service Design till produktdesign och det visuella. Vi är 130 designers med olika kompetenser, med både bredd och specialister, det är vår styrka, menar Filip Månsson, chef för inUse Malmökontor.
Avtalet sträcker över två år med möjlighet till förlängning vilket gör Skånetrafiken till en viktig kund för inUse.
Upphandlingen var upplagd i två steg, först en formell ansökan. De som kvalificerade sig blev sedan tilldelade ett fiktivt case som man fick 24 timmar på sig att lösa. Dagen efter skulle man presentera sin lösning för Skånetrafiken. Kortfattat kan man säga att caset gick ut på förbättra toalettupplevelsen på tåget.
En grupp med blandade kompetenser: strateger, UX, visuella, produkt- och Service Designers deltog i teamet från inUse.
– Det var jätteroligt. Vi gjorde explorative research på steroider kan man säga. Vi intervjuade tågvärdar, resenärer och byggde allt på riktigt data. Vi tog ett större tjänstedesignperspektiv och tittade på hela kundresan. Den börjar redan nu du går hemifrån, befinner sig på tågstationen, står på perrongen tills du är framme på din slutdestination. Det finns många touchpoints än bara toaletten på tåget, berättar Jon Karlsson, Director of Design & Strategy på inUse.
Avtalet träder i kraft i mars 2019 och det är många designers på byrån som ser framme mot att arbeta med just Skånetrafiken.
– Många av de som arbetar på inUse gör det för att göra skillnad och skapa värde. För människor, verksamhet och för samhället. Skånetrafiken är en aktör som verkligen kan skapa värde i alla dessa led och är därför en kund som många av våra anställda verkligen vill jobba med, säger Filip Månsson.
Bilden:
Under designutmaningen besökte inUse bland annat till Malmö Station för att göra research.
Foto: Beatrice Bolmberg