Nyheter

Klartecken för fler elbussar i Köpenhamn

Köpenhamnarna får en tidig julklapp i år. I december är det nämligen slut med dieselavgaser på ytterligare en busslinje i den danska huvudstaden.
Det står klart sedan energibolaget E.ON och bussbolaget Arriva har slutit ett avtal om att ersätta 21 dieselbussar med eldrivna fordon.
– Varje gång vi byter ut diesel mot el, får det en positiv effekt på klimatet. Samtidigt slipper gångtrafikanter och cyklister avgaser och buller, så det får effekter på luftkvaliteten och folkhälsan också, säger Charlotte Fredberg Schmidt, E.ONs Director Consumer Energy Solutions Norden.
Strömmen som E.ON förser bussarna med kommer helt och hållet från förnybara källor. I september ska bussarna testköras, för att tre månader senare tas i drift.
– Elektrifieringen innebär också att passagerarna kommer att uppleva en tystare och behagligare resa säger Jens Boe Jacobsen, affärsutvecklingschef på Arriva Danmark.
Busslinjen 2A tillhör Köpenhamns mest trafikerade, med drygt 6 miljoner passagerare årligen och utfasningen av lokaltrafikens dieselbussar är ännu ett steg på vägen mot Köpenhamns mål att vara helt koldioxidneutral år 2025.
Bilden:
Fler elbussar som denna kommer att trafikera Köpenhamns gator.
Foto: E:ON