Nyheter

Drönare mot tjuvfiske

Den undervattensdrönare som ska hjälpa till i kampen mot tjuvfisket i Vättern är nu på plats. Den ska upptäcka illegala kräftburar på sjöns botten. rapporterar Sveriges Radio P1 idag.
– Vi har nu några problemområden, som är attraktiva för tjuvfiske. Det är Motala, Vadstena och Rosenlundsgrundet här ner mot Jönköping. Visingsö och Gränna också. Så det finns flera platser att välja på, säger Michael Bergström, fisketillsyningsman på länsstyrelsen i Jönköping till Sveriges Radio P1.
– Det här är ett förebyggande arbete. När vi väl hittar illegala burar kommer vi att anmäla till polisen och berätta det för media. Då hoppas vi att de som håller på får sig en tankeställare,  fortsätter Michael Bergström.

Enligt Michael Bergström är tjuvfisket  i Vättern omfattande.
– Mycket av de här kräftorna säljs till Stockholms restaurangvärld. Det inbringar stora pengar och snedvrider konkurrensen för dem som har detta som yrke, säger Michael Bergström.

Med hjälp av drönaren ska alltså länsstyrelsen bättre på att avslöja dem som fiskar kräftor utanför helgerna för allmänhetens fiske och har fler än de sex tillåtna burarna per person. Idag hittar Tjuvfiskarna sina burar med hjälp av gps-sändare, vilket betyder att de inte syns ovanför vattenytan.