Nyheter

Premiär på MaskinExpo för årets Tatra Phoenix 8×8

Det närmar sig premiärvisning av årets modell av den terränggående och allhjulsdrivna lastbilen Tatra Phoenix 8X8. I grunden är lastbilen alltjämt byggd på det sedan 1920-talet patenterade Tatra-chassit, som ger lastbilen dess unika egenskaper. Samtidigt innebär modellåret 2019 många nyheter. På MaskinExpo, den 23–25 maj, bjuder Cordestam möjligheten att bekanta sig med både helheten och detaljerna.
Vad är då nytt på årets modell av Tatra Phoenix 8×8? En närmare titt visar att motorn har fått 20 hästkrafter till, vilket betyder 530 hästkrafter. Även transmissionen har förändrats, där tidigare ZF AS-tronic har ersatts av ZF-TraXon.
– Lastkapaciteten har ökat med två ton och uppgår nu till 34 ton, berättar Robert Cordestam på Cordestam Maskin AB.
Flaket är av samma typ som tidigare (18-kubiks Halfpipe), men är nu avgasuppvärmt. Nytt är också att hastigheten ökat från 85 till 90 kilometer per timme.
Eluppvärmd vindruta och farthållare med kollisionsvarning är andra nyheter. Dessutom har hytten fått en ”facelift” både ut- och invändigt.