Nyheter

Den nordiska taxijätten Cabonline är på väg mot Stockholmsbörsen

Detta efter att ägaren HIG Capital satt upp bolaget på säljlistan. Koncernen driver bland annat Taxi Kurir, Taxi Skåne och Sverige Taxi. Fler nordiska taxibolag finns på shoppinglistan.
Under 2015 köpte det amerikanska riskkapitalbolaget HIG Capital taxibolaget Fågelviksgruppen, som året efter namnändrades till Cabonline. Av årsredovisningen och kallelse till stämman framgår att taxijätten nu ska säljas. Enligt vad Dagens Industri erfar är en börsnotering på Stockholmsbörsen under året är det hetaste spåret.
Vi har vuxit sedan starten 1990, både organiskt och genom förvärv. Den stora motorn i tillväxttakten har varit förvärv, säger Peter Viinapuu, vd och koncernchef för Cabonline Group sedan början av 2018, till Dagens Industri.
Marknadsandelen, mätt som andel av registrerade taxibilar, i Sverige är 25 procent. Cabonline har 5300 taxibilar på 220 orter i Sverige, Finland och Norge.
I Finland är marknadsandelen 7 procent och i Norge, med bolaget Norges Taxi, 16 procent.
Danmark tittar vi på och Norden är vårt fokus. Men affärsmodellen fungerar också i andra länder. Det finns inga liknande bolag i Europa. Den nordiska taximarknaden är bara delvis avreglerad. I Danmark och Norge har avregleringen bara börjat. Med vår erfarenhet, affärsmodell och plattform ger det goda möjligheter att fortsätta vår expansion, fortsätter Peter Viinapuu.
Cabonline fungerar enligt en franchisemodell där 2700 åkare med egna bilar är anslutna. Däremot har taxijätten köpt in bokningscentraler från taxibolagen och utvecklat en bokningsplattform som är hjärtat i verksamheten.