Nyheter

Västernorrland näst sämst i Sverige med omställning till laddbara bilar

Allt fler vill köra en laddbar bil, och i år väntas andelen elbilar öka till 13 procent av de totala nybilsköpen. Men det är långt kvar tills den totala bilflottan i Sverige har ställt om till fossilfritt. Bara 1,4 procent av totala antalet bilar är en laddbar modell, vilket motsvarar ungefär 72 000 stycken. Störst andel av laddbara bilar 2018 finns i Stockholm, 12,7 procent. Västernorrland och Kalmar har lägst andel – 3,6 respektive 3,2 procent.
8 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige 2018 var en elbil eller en laddhybrid.
– Det ger Sverige en tredje plats i Europa när det gäller andelen laddbara av nyregistreringarna. Men vi ligger långt efter Norge som toppar listan med 49 procent, säger Per Ångman, risktekniker på Länsförsäkringar Västernorrland.
Statistiken kommer från Bil Sweden som nyligen gick ut med prognosen att andelen laddbara bilar av nyregistreringarna i Sverige beräknas hamna på 13 procent 2019, 24 procent 2020 och 30 procent 2021.
I Västernorrland var andelen nyregistrerade laddbara bilar 3,6 procent 2018, jämfört med 1,7 procent för två år sedan. Totalt i länet finns 7 369 bilar i trafik.
– Jämfört med andra delar av Sverige ligger vi näst sämst till att ställa om från fossildrivna bilar, säger Per Ångman. Bara Kalmar län hade färre antal nyregistrerade laddbara bilar 2018.
Elbilar är fortfarande ofta rejält mycket dyrare än bensinbilen vilket påverkar köplusten och det gör även möjligheterna att ladda. I Västernorrland finns det idag till exempel 196 laddpunkter, i jämförelse med Jämtland som har 455 laddpunkter (enligt www.elbilsstatistik.se). För villaägare är det enklare, för dem som bor i lägenhet behöver fastighetsägaren eller föreningen ta beslut om att investera i laddstationer.
– Låt en elektriker inspektera elanläggningen och installera en laddbox eller laddstolpe. Vanliga vägguttag är inte anpassade för den långvariga belastningen som laddning av bil innebär på cirka 6-8 timmar, säger Per Ångman.
– Samma gäller förstås för flerlägenhetshus. Låt en elektriker säkerställa hur mycket ström i fastigheten som kan utnyttjas för elbilsladdning och dimensionera antalet laddplatser efter det.
Korta laddfakta

  • Det finns 71 189 laddbara bilar i Sverige
  • 74 procent är laddhybrider och 26 procent elbilar
  • Det finns ungefär 7 000 publika laddpunkter i Sverige vilket motsvarar 0,10 stycken ställen att ladda per laddbar bil.
  • I Västernorrland finns ungefär 196 laddpunkter.
  • Störst andel av laddbara bilar finns i Stockholm, 12,7 procent. Västernorrland och Kalmar har lägst andel – 3,6 respektive 3,2 procent.
Källor: elbilstatistik.se och statistik från BIL Sweden