Nyheter

Nya Toyota PROACE CITY för smarta transporter

Segmentet för lätta kommersiella fordon är ett av Europas snabbast växande och väntas nå en årsvolym om hela 900000 fordon redan 2021. Med helt nya Toyota PROACE CITY, som är utvecklad tillsammans med Groupe PSA, stärker Toyota sin position i segmentet och den nya modellen positionerar sig storleksmässigt under nuvarande PROACE som redan har fem procents marknadsandel i Europa i sitt segment.
Nya PROACE CITY erbjuds i två olika storlekar med en längd på antingen 4,4 eller 4,7 meter och finns tillgänglig som såväl skåpbil som personbil under modellnamnet PROACE CITY Verso med upp till sju sittplatser. Just flexibiliteten är en av modellens främsta styrkor och det finns en mängd av drivlinor och inredningskonfigurationer att välja mellan. Detta för att kundernas behov ska kunna mötas till fullo.
Genom systemet Smart Cargo maximeras lastlängdskapaciteten och ger 3,1 meters lastlängd för den korta versionen och 3,4 meter för den långa. Den totala lastkapaciteten är i topp för klassen och är upp till 1 000 kilogram för båda versionerna, beroende av motoralternativ. Lastvolymen är 3,3 kubikmeter (kort) och 4,3 kubikmeter (lång, med tillvalet Smart Cargo). Maximal släpvagnsvikt är 1 500 kg. Tillgång till bagaget när det parkeras i trånga utrymmen görs enkel tack vare ett öppningsbart fönster i bakluckan.
Diesel- och bensinmotorer erbjuds med effekt från 75 hästkrafter upp till 130 hästkrafter. Till dessa kan det väljas en åttastegad automatlåda samt en fem- eller sexväxlad manuell låda.
Standardutrustad med aktiva säkerhetssystem
Säkerhetsfunktionerna är på en hög nivå vad gäller aktiv säkerhet och möter kundernas allt tuffare krav. Som standard ingår aktiva säkerhetssystem med autobroms, vägskyltsassistent, filhållarsassistent, farthållare och en trötthetsvarnare som rekommenderar föraren att ta en paus om han eller hon har suttit länge bakom ratten. Som tillval finns också automatisk helljusavbländning, vingelvarnare och ett utökat vägskyltigenkännings-system. Dessutom erbjuds aktiv farthållare samt Blind Spot Detector. Alla modeller utrustas också med eCall för automatisk anslutning till räddningstjänsten vid en allvarlig olycka.
Smarta funktioner för uppkopplad och säker körning
När det gäller multimedia och anslutningsmöjligheter är PROACE CITY utrustad med en åtta tums pekskärm. Ljud- och smartphonefunktioner ansluts med hjälp av MirrorLink, Apple CarPlay (inklusive Siri-assistent) och Android Auto (inklusive Google-assistent). Det finns även Bluetooth och usb- och aux-anslutningar.
PROACE CITY kan utrustas med en head up-display som visar navigation, hastighetsbegränsningar och säkerhetsinformation i förarens synfält.Även prestandan och köregenskaperna kan anpassas för att hantera olika körförhållanden med Toyota Traction Select. Föraren kan välja mellan lägena Normal, Snö, Sand och Terräng för att maximera framkomlighet, komfort och köregenskaper beroende på underlag.
Smart Load Indicator är en annan unik funktion som erbjuds i nya PROACE CITY. Den varnar föraren när 90 procent av den maximala lastvikten uppnås och ger ytterligare en varning när maximal lastvikt överskrids. Allt för att bilresan och arbetsdagen ska bli så säker som möjligt.
Andra utrustningsfunktioner som finns tillgängliga för PROACE CITY är en trådlös mobiltelefonladdare och, för passagerarversionen, ett panoramatak med elektrisk skuggfunktion samt parkeringshjälp-system.
En backkamera med 180 graders vy finns också tillgänglig, precis som Smart Active Vision. Ett smart system som använder två kameror för att ge en tydlig vy bredvid och bakom fordonet och som gör att föraren kan “se igenom” metallpanelerna för att underlätta manövrering i trånga utrymmen.
PROACE CITY har utvecklats i samarbete med PSA-gruppen och försäljningen startar 2020.
Bilden:
Nya Toyota PROACE CITY Verso och PROACE CITY.
Foto: Toyota