Nyheter

Rekordhastigheter under vatten med Googles nya kabel

Nästa år ska Googles nya kabel under Atlanten vara klar. Då räknar man med att sopa mattan med Facebook och Microsofts gamla rekord och vara 56 procent snabbare.  
250 terabit per sekund. Så snabb ska Googles fiberoptiska kabel under Atlanten vara när den står klar nästa år. Det är runt 56 procent snabbare än det nuvarande hastighetsrekordet på 160 terabit i sekunden i Facebooks och Microsofts kabel Marea som går mellan USA och Spanien, rapporterar Wired.
Hela innehållet i USA:s kongressbibliotek, som innehåller över 38 miljoner böcker och många miljoner inspelningar, foton, kartor och annat, skulle kunna skickas över till Frankrike tre gånger varje sekund.
Skälet till att Googles nya kabel – som fått namnet Dunant – kan bli så snabb är att man tagit fram ny teknik tillsammans med Subcom som tillverkar och distribuerar undervattenskablar. Med hjälp av den har man lyckats lägga in fler fiberoptiska par än i tidigare undervattenskablar – i stället för sex eller åtta som i dag ska den innehålla tolv par.

Men det är inte säkert att rekordet blir långvarigt. Japanska NEX säger att man har teknik för att ta fram undervattenskablar med 16 fiberoptiska par. Det kan också hända att det blir Google som slår sitt eget rekord – Vijay Vusirikala som är chef för nätarkitektur och optisk teknik på Google säger att företaget redan funderar på att ta fram kablar med 24 par.
Källa: Karin Lindström, Techworld