Nyheter

Nya JCB X-serien möter publiken på MaskinExpo

Förväntningarna är stora på nya X-serien från JCB. Bakom den nya serien ligger fyra års utveckling av bland annat hydraulik och elektronik. Detta har gett en optimal balans mellan kontroll och prestanda. Lägg därtill ett omfattande utvecklingsarbete för ökad komfort, ergonomi och styrka. Därför är det bäddat för succé när Traktor Nord låter publiken möta JCB 220X på årets MaskinExpo, den 23–25 maj.
Ambitionerna i utvecklingen av X-serien har varit väldigt högt ställda. Feedback från kunder och förare har tagits väl tillvara och har gett en maskin som är både lättanvänd och enkel att transportera, vilket gör det enkelt att får mer uträttat.
– Redan från början var det JCB:s vision att designa och konstruera företagets mest avancerade 20-tons bandgrävmaskin någonsin. Efter att ha lyssnat på kunderna har företagets ingenjörsteam ägnat stor kraft åt både detaljer och helhet. Högt ställda krav både på material och komponenter har gett en grävmaskin i världsklass, med en konstruktion som är både tålig och raffinerad, konstaterar Peter Lundström på Traktor Nord.
JCB har också lagt stor vikt vid den ergonomiska utformningen. I fråga om körkomfort och låga bullernivåer kan maskinen mäta sig med branschens toppskikt, så det finns goda förutsättningar för att göra även den kräsne föraren nöjd.
Den rymliga JCB CommandPlus-hytten med högklassig formsprutad interiörer har ett branschledande Grammer-säte med breda, justerbara armstöd och kan lutas 145°. En förbättrad hyttisolering med viskösa fästen med dubbel dämpning minskar vibrationer och buller i hytten, vilket resulterar i en låg ljudnivå i hytten, endast 67 dB(A). En kraftfull ny HVAC med elva riktade ventiler ger optimal prestanda i såväl kalla som varma miljöer. Kyl-/värmebox är standard.
– En start/stopp-knapp för enkel start gör att föraren inte behöver vrida om nyckeln för att starta den igen. Startsekvensen låter maskinföraren börja gräva på två sekunder, fortsätter Peter Lundström.
Avstängningsreglage för ledningarna finns nu som standard med SAE-fästen i syfte att möjliggöra snabb anslutning av redskap. Ett enkelt snabbfäste ger en enkel drift med åsidosättning för att avlägsna större hydraulhammare eller gaffeltillbehör. Med den anpassningsbara, proportionerliga styrningen kan du ställa in din egen hastighet och styrning för redskapen, och det nya tillvalet för schaktbladet gör maskinen ännu mer mångsidig.
JCB 220X erbjuder klassens högsta produktivitet. Detta tack vare en skopa med hela 15 200 kgf brytkraft och snabba cykeltider. Autostoppfunktion och autotomgång sparar upp till fem procent bränsle. Hydraulledningar och slangar har en grövre diameter för högre produktivitet och effektivitet.
För den som så önskar erbjuder JCB ett tillval med fabriksförberedd GPS, vilket underlättar montering av 2D- och 3D-system.
Bommen och stickan är tillverkade i dragtåligt stål, förstärkta med tredelade täckplåtar och gjutna ändar för extra styrka och hållbarhet. Bommens flytfunktion möjliggör smidig avjämning längs med hårda ytor och förbättrar hydraulhammarens effektivitet genom att applicera rätt tryck. Power boost-knappen är perfekt för hårda förhållanden som kräver extra brytkraft. Funktionen ökar trycket med tio procent i upp till nio sekunder.
Trots att det handlar om en ny serie grävmaskiner från JCB, är 220X redan väl beprövad. Exempelvis har den utsatts för extrema tester med hjälp av en vibrationsrigg för hela maskinen, motsvarande
15 000 timmars körning med tillhörande påfrestningar. JCB har också utfört 30 000 fönster- och dörrtester för att prova komponenternas kvalitet. Det har också utförts klimattester (från 55 °C till -30 °C) på platser världen över. Även motortekniken är väl beprövad. EcoMAX-motorn i 220X har testats i 110 000 timmar i 70 olika maskiner, både i krävande tillämpningar och tuffa miljöer.
Exempel på utförande och utrustning:
Rymlig JCB CommandPlus-hytt.
Den senaste generationen av japansk hydraulik.
Beprövad undervagn konstruerad med helt svetsad X-ram.
Dubbelbottnade dörrar med nya pläterade gångjärn.
EPD-beläggning för förbättrat korrosionsmotstånd.
Start/stopp-knapp för enkel start.
15 200 kgf brytkraft för skopa.
JCB EcoMAX-motor som uppfyller kraven i Steg IV.
Låg ljudnivå i hytten, endast 67 dB(A).