Nyheter

Kommuner pressar regeringen om framtidens tåg

Inom kort väntas regeringen bjuda in till nya samtal om höghastighetståg. Hundratals miljarder står på spel, och de berörda kommunerna kräver nu att banorna ska byggas snabbt och för högsta möjliga hastighet. Det här skriver Dagens Samhälle.
L har tillsammans med S, MP och C gått in i januariavtalet, där partierna är överens om att höghastighetsbanor ska byggas. Januariavtalet säger dock inget om hur snabbt tågen ska gå eller hur lång tid det ska ta att bygga banorna.
Trafikverket, som ansvarar för att genomföra bygget, vill nu att politikerna en gång för alla sätter ned foten.
– Det viktigaste för oss är att politikerna fattar ett långsiktigt hållbart beslut så att vi kan planera sträckningarna och kommunerna kan fatta beslut om sin planering, säger Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering på Trafikverket.
Han får medhåll från flera av de kommuner som ligger längs den planerade sträckningen för höghastighetsbanorna.
– För oss är det oerhört viktigt att få ett besked om sträckningen genom Borås. Vi håller på att låsa upp stora delar av staden för exploateringar och behöver veta var järnvägen ska gå, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås.
Anders Wilander (M), kommunstyrelsens ordförande i Tranås, är kritisk till den skepsis som hans partikamrater i Moderaterna nationellt har visat inför höghastighetsprojektet.
– Det finns en värld utanför tullarna. Man måste se det här som ett projekt som inte bara berör Stockholm, Göteborg och Malmö. I grunden är det ett bostadsbyggnadsprojekt, där man har frågat sig hur vi ska kunna få fler bostäder byggda ute på vischan. Svaret är att bygga tåg som går i 320 kilometer i timmen och gör att människor kan pendla längre mellan hem och arbete, säger Anders Wilander.