Nyheter

Unga bilförare har sämst kunskap om miljöriskerna med biltvätt hemma

Endast var tredje bilist mellan 18–29 år tycker att biltvätt på gatan är negativt på grund av miljöpåverkan, visar en färsk omnibusundersökning från Hållbar biltvätt. Bland bilister i 60-års åldern är siffran istället mer än hälften. Unga är också mest öppna för att biltvätt hemma är okej om det bara sker någon enstaka gång.
Den 27–28 april uppmärksammas Stora biltvättarhelgen runt om i landet. Många passar då på att ge bilen en första tvätt efter vintern. I smutsen på våra bilar sitter de farliga tungmetallerna kadmium och bly som vid en biltvätt på gatan eller garageuppfarten spolas rakt ner i avloppsbrunnarna och riskerar att hamna i våra dricksvatten. Knappt varannan bilist, 45 procent, tycker att man inte ska tvätta bilen på gatan på grund av miljöpåverkan. I åldersgruppen 18-29 år är siffran endast 32 procent, enligt en nyligen genomförd omnibusundersökning från Hållbar biltvätt.
– Okunskapen om den negativa miljöpåverkan av biltvätt på gatan är fortfarande stor, särskilt bland den yngre generationen bilister. Med tanke på att det varje år sker cirka 30 miljoner biltvättar i Sverige är det angeläget att detta problem tas på allvar, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel och initiativtagare till Hållbar biltvätt.
Undersökningen visar även att 30 procent av bilisterna mellan 18–30 år tycker att biltvätt på gatan är okej om man bara gör det någon enstaka gång. Bland bilister i åldern 50–59 år är motsvarande siffra 12 procent.
– Vi har kommit jämförelsevis långt när det gäller att öka medvetenheten om exempelvis matavfall, plastbantning och återvinning men när det gäller biltvätt på gatan finns fortfarande mycket kvar att göra. Vi hoppas att kommunerna och även körskolorna kan hjälpa till att utbilda och informera unga bilförare om nackdelarna med biltvätt på gatan. Den största miljövinsten får vi om de som tvättar bilen hemma istället gör det i en kontrollerad tvätthall där farligt avfall tas om hand, säger Robert Dimmlich.
#Biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats. Årets biltvättarhelg infaller den 27–28 april.