Nyheter

Flygstrejk: detta ska du tänka på

Efter misslyckade förhandlingar gick under natten till fredagen drygt 1 400 SAS-piloter ut i strejk. Den omfattande strejken har resulterat i många hundra inställda avgångar och påverkat flera hundra tusen resenärer. Som regel gäller att samtliga resenärer vars flyg har ställts in har rätt till full återbetalning. Detta bör du som resenär tänka på gällande strejken.
Idag och imorgon tisdag ställs sammanlagt över 1 200 SAS-avgångar in, vilket drabbar över hundra tusen resenärer. Totalt berörs 70 procent av SAS flighter. Med fortfarande låsta förhandlingarna pågår just nu ett intensivt arbete med att omboka resenärerna till andra flygbolag.
– En strejk av denna omfattning påverkar naturligtvis många resenärer. Självklart är det otroligt frustrerande att ens planerade resa, eller hemfärd, ombokas eller ställs in. Samtidigt är det viktigt att försöka ha tålamod och hålla god ton – det är sällan den personen i kundservice som svarar som kan påverka situationen, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.
Detta gäller enligt Ticket om du som resenär påverkas, eller riskerar att påverkas, av strejken:
Vid inställt flyg påbörjas ombokningsprocessen direkt. Vill du inte bli ombokad; kontakta den du köpte din resa hos (SAS eller återförsäljare) för att begära återbetalning av biljettpriset
Resenärer med planerad avgång t o m den 5 maj, som inte har ställts in, har möjlighet att få full återbetalning
Om du har bokat flyg och hotell vid samma tillfälle är du skyddad av paketreselagen och har rätt till återbetalning även för hotellkostnader. Har du däremot bokat flyg och hotell separat har du inte samma skydd, och kan komma att själv behöva stå för eventuella hotellkostnader som inte går att avboka
SJ har valt att utöka sin flexibilitetspolicy för tågresor till och från flygplatserna, eftersom tågbiljetterna inte längre är aktuella när flygen är inställda. Kontakta SJ:s kundtjänst för hjälp med återbetalning
Ökat tryck på kundservice leder till ökade väntetider. Ha tålamod, då det kan ta tid att komma fram för att få hjälp
Enligt nuvarande information gäller strejken måndagens och tisdagens, den 29-30 april, avgångar. Eftersom parterna dock står långt ifrån varandra går det inte att utesluta att strejken förlängs. Om du planerar att boka en ny resa med avresa inom den närmaste framtiden kan det vara aktuellt att välja andra flygbolag, påpekar Ticket.
Bild: Ticket