Nyheter

När behövs påkörningsskydd?

Truck är det arbetsredskap som orsakar flest anmälda arbetsolyckor enligt arbetsmiljöverket. Varje år skadas nästan åttahundra människor i Sverige så pass mycket att de är borta från jobbet. Även antalet olyckor med skadade hyllställ och pelarstolpar medför stora kostnader för företagen varje år.
I Arbetsmiljöverkets författningssamling med beteckningen AFS 2006:4, under punkten A 3:2 finns kravet att ”Om påkörning kan medföra risker skall det finnas påkörningsskydd”.
Genom att få klarhet i vilka situationer i jobbet som kan vara riskfyllda kan antalet olyckor minska. Därför har DENIOS listat fem riskfyllda situationer på arbetsplatsen som du vill undvika och hur du säkrar upp dessa:
1.Otydlig uppdelning
Tydligt markerade körstråk och avspärrningar till gångstråken säkerställer säkerheten för anställda. Ett flexibelt system med band och stolpar för säkring av körvägar, lagerytor, maskiner eller genomgångar separerar truckar från anställda.
2.Skymd sikt
Vanliga olyckor är kollisioner mellan truckar och människor, inredning eller andra truckar. De beror ofta på att truckföraren har skymd sikt eller skrymmande last. Med en i industrispegel får du bättre överblick.
3.Oskyddade hyllställ
En vanlig olyckssituation är när truckföraren får fallande last över sig. Antalet olyckor med skadade hyllställ och pelarstolpar medför också stora kostnader för företagen varje år. Om manuell truckkörning förekommer i den lokal där pallställen är placerade ska pallställen alltså vara försedda med stolpskydd och gavelskydd enligt Arbetsmiljöverkets regler om säkerhet för pallställ.
4. Oskyddade arbetsområden
För tillfälliga hinder, faror, olycksplatser och arbeten ska röd/vita stolpar med kedjor användas för att märka ut och förhindra exempelvis påkörning av stege, olyckor vid reparationsarbeten eller nedkörning i schakt, hål eller dyl.
5. Oskyddade flytande kemikalier
Finns kemikalier uppställda i produktionslokalen bör dessa förses med påkörningsskydd om risk för påkörning finns. Påkörningsskydd är extra viktigt om flytande kemikalier förvaras och om förpackningen är sårbar.
Bild: DENIOS