Nyheter

Handeln kraftsamlar mot brotten under säkerhetsvecka

Trots att brotten som drabbar handeln ökar anmäler handlarna allt färre brott. För att synliggöra omfattningen av handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan. Under vecka 19 (6-12 maj) uppmanar Svensk Handel landets handlare att anmäla alla brott som sker i butik.
Siffror från Brå visar att butiksstölderna i Sverige minskar. Svensk Handels undersökningar ger en motsatt bild. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes var tredje butik för en stöld den senaste veckan och en klar majoritet av brotten polisanmäls inte.
– Handlarna har slutat polisanmäla butiksstölder eftersom det inte leder till något. Utöver att det blir i princip riskfritt att stjäla från butiker skapar det en felaktig bild av att stöldbrotten i butik minskar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Uppmanar handeln att anmäla alla brott
Syftet med Svensk Handels Säkerhetsvecka är att sätta ljus på handelns verkliga utsatthet för brott och att få hela handeln att kraftsamla för att anmäla samtliga brott som sker mellan den 6–12 maj.
Svensk Handels bild är att brottsligheten mot butiker ökar och har blivit råare till sin natur. Att det inte framkommer i anmälningsstatistiken är ett stort problem.
– När handlarnas utsatthet för brott inte återspeglas i statistiken är risken uppenbar att de åtgärder som skulle behövas uteblir. Det blir ett moment 22 som endast kan brytas om handlarna börjar anmäla butiksbrotten, säger Per Geijer.
Bilden:
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.