Nyheter

Ny planfri korsning ger säkrare trafiksituation i Västerås hamn

Under vecka 28, med start den 8 juli startar arbetet med att skapa en ny planfri korsning vid Kraftvärmegatan och Johannisbergsvägen i Västerås. Syftet är att skapa en bättre trafiksituation och ta höjd för ett ökat antal transporter i området.
Arbetet inleds efter det årliga evenemanget Summer Meet, med att en omledningsväg skapas där trafik kan köra, under perioden som den nya planfria korsningen byggs. Därefter påbörjas arbetet med den planfria korsningen.
– Hela arbetet beräknas ta omkring ett år att slutföra berättar projektledaren för hamnutveckling i Västerås Thomas Marshall.
– Vi förstår att trafikanter kan uppleva att det blir stökigt i området. Bilar och lastbilar kommer under en tid att behöva köra på förbiledningsvägen. I slutändan kommer det blir mycket bättre trafikmässigt, avslutar Thomas Marshall.
– Vi tar nu höjd för ökade trafikflöden för både vanlig persontrafik och yrkestrafik till och från hamnen, säger Isabell Lindgren Stoor, projektchef hamnutveckling, Västerås hamn. Att inte bygga den nya planfria korsningen hade lett till en väldigt stökig trafiksituation för alla under 2020 då lastbilar med muddermassor kommer att köra in och ut ur hamnen. Det här är helt enkelt det bästa alternativet.
– Den nya planfria korsningen är ett led i förbättringsarbetena i och kring Västerås hamn som tillsammans med muddring av farleder och hamnbassänger genomförs för att ta emot större fartyg och mer gods, på ett säkrare och mer miljövänligt sätt, avslutar Karin Widén, samhällsbyggnadsstrateg på stadsledningskontoret.
Bild: Västerås stad