Nyheter

Södertälje kommuns miss med skyltar kostar skattebetalarna 100 000 kronor

På Södertälje kommuns flerspråkiga vägskyltar saknades ett av de mest talade språken i kommunen; assyriska/syrianska. Och efter en kritikstorm i sociala medier har välkomstskyltarna nu bytts ut. Merkostnaderna landar på drygt 92 000 kronor, rapporterar stockholmdirekt.se.

På 13 olika språk hade Södertälje kommun skrivit välkomsthälsningar på skyltar intill E4:ans samtliga infarter till Södertälje.
För en månad sedan reagerade hundratals personer på att det assyriska/syrianska språket inte stod med. Ett språk som talas av ca. 40% av Södertäljeborna.
En av de mest högljudda kritikerna var KD-politikern Aday Bethkinne från Norsborg, något som SVT rapporterade om.
– Skäms Södertälje kommun, sa han till SVT då.
Nu har nya skyltar satts upp  – och Ulf Westman, jubileumsgeneral för Kanalåret 2019 på Destination Södertälje som ligger bakom initiativet, medger brister i rutinerna.
Våra rutiner för den här typen av kommunikation, korrläsning etcetera har varit bristfälliga”, skriver han i ett mejl till SVT.
Hela affären kommer att kosta skattebetalarna runt 100 000 kronor och som Ulf Westman kommenterar så här:
”Jag tycker givetvis att det är jättetråkigt. Min ambition är att leverera så mycket innehåll som möjligt med den budget jag har för Kanalåret – och inte att behöva använda pengarna till att reparera misstag. Det är givetvis väldigt tråkigt att vi gjort fel. Det är tyvärr inte heller något vi kan göra något åt i efterhand. Nu har vi gjort om och gjort rätt. Vi tycker att skylten har blivit jättefin – och den fyller det syfte vi vill uppnå”.
De nya skyltarna har nu välkomsthälsningar på totalt 25 språk – däribland assyriska/syrianska.