Nyheter

Ett tryggare samhälle i fokus när mässan Säkerhet arrangeras i Malmö

Frågor om säkerhet och trygghet blir allt viktigare i samhället i stort, något som mässan Säkerhet tar fasta på då den arrangeras på Malmömässan 26–27 februari. Hur kan privata bolag komplettera Polisens arbete och hur kan samarbeten mellan olika aktörer bidra till ett tryggare samhälle?

Till följd av bristen på poliser i yttre tjänst väljer allt fler kommuner att använda sig av ordningsvakter, väktare och trygghetsvärdar i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte. Vilka befogenheter har olika aktörer? Hur ska arbetet bäst organiseras och utföras?

På mässan Säkerhet den 27 februari kan man höra Li Jansson från Säkerhetsföretagen, Magnus Lindgren från Stiftelsen Tryggare Sverige, Freddy Nilsson, Polisen och Malin Ekblad, Säkerhetschef i Trelleborg, Skurup och Vellinge kommun diskutera hur privata bolag bäst kan komplettera Polisen. Diskussion leds av Linda Kante, t f chefredaktör på tidningen Aktuell Säkerhet.

-Vad gäller framtida trender och traditionell säkerhet har vi i år precis som föregående år sett en ökning i att försöka trygga upp samhället, bland annat med hjälp av en ökad närvaro av ordningsvakter samt att öppna upp ytor i parker och annat för att eliminera dunkla partier och ge en större insyn säger Linda Kante.

Under senare tid har vi sett en uppgång av skjutningar och grovt våld i Malmö. För att det komplicerade problemet ska få en logisk lösning görs en gemensam kraftansamling mellan Polisen, Kriminalvården, Malmö Stad och engagerade medborgare: ”Sluta skjut!” Hör Stefan Sinteus, Polisområdeschef i Malmö, Petra Tullgren, Kriminalvården och Anna von Reis, Malmö stad berätta om samarbetet och strategin för att minska och förebygga dödligt och grovt våld bland kriminella grupper på mässan Säkerhet den 27 februari.

– Frågor om säkerhet och trygghet, liksom hur vi gemensamt kan arbeta för ett tryggare samhälle har blivit allt viktigare. Detta avspeglas också i seminarieprogrammet på mässan Säkerhet, berättar Maria Perneros Geterud, projektledare för mässan Säkerhet.

Mässan Säkerhet arrangeras 26–27 februari på Malmömässan parallellt med Fastighetsmässan. Under två dagar samlas närmare 200 utställare och tusentals besökare för att nätverka och kompetensutvecklas. På mässans tre scener ges besökarna möjlighet att lyssna till fler än 75 branschexperter helt kostnadsfritt.

Läs mer på https://www.sakerhetsyd.se/sv/

Bild av Ryan McGuire från Pixabay