Nyheter

Inloggning till videokonferenser stjäls och säljs

Distansmöten över video växer explosionsartat i den pågående krisen, vilket skapar nya säkerhetsutmaningar för näringsliv och offentlig verksamhet.

När konferenserna säkras allt mer blir också användaruppgifter ett alltmer attraktivt byte för cyberbrott, visar ny forskning från cybersäkerhetsföretaget Proofpoint.

Användningen av olika plattformar för distansarbete har mångdubblats mellan februari och mars, och ytterligare ökat under de första veckorna i april enligt flera sammanställningar från olika företag. Exempelvis har antalet användare av den populära tjänsten Zoom ökat från 10 miljoner till över 200 miljoner användare globalt under årets första månader.

Samtidigt är videokonferenser ett verktyg som omgärdas av en hel del frågetecken kring säkerhet och myndigheter i bland annat Sverige har gått ut med strikta riktlinjer och rekommendationer kring känsliga videokonferenser och leverantörer. Särskilt när fler möten på hög nivå genomförs, som innehåller känslig information.

Men medan allt fler företag och myndigheter blir bättre på att skydda videomöten, genom att dölja dem, kräva autentisering och använda end-to-end-kryptering, fortsätter den mänskliga faktorn vara ett säkerhetshål i form av stulna inloggningsuppgifter. Något som har blivit en allt dyrare och mer eftertraktad handelsvara bland ljusskygga aktörer.

Proofpoint har gjort en genomgång av vanliga metoder för att komma åt uppgifter, exempelvis genom att skicka falska mejl om att kontot måste uppdateras eller stängas av, notifieringar om missade möten eller fejkade inloggningssidor. Man räknar också med att utvecklingen kommer att fortsätta växa.

– Den kraftiga ökningen av videokonferenser är något hackare har lagt märke till och agerar nu för att kapitalisera på den populariteten, och styrkan i varumärkena. Angriparna använder inte bara videokonferensleverantörer som ett lockbete för malware utan även för att komma över inloggningsuppgifter, där WebEx och Zoom har störst efterfrågan. Det visar också på det ökande värdet av sådan kontoinformation. Informationen kan användas till att få tillgång till konfidentiell information, säljas på svarta marknaden eller för att samla information om måltavlor för att kunna genomföra andra riktade attacker, säger Sherrod DeGrippo, Senior Director, Threat Research på Proofpoint.