Nyheter

Nya generationens hjulgrävmaskiner och små bandgrävare

Efter Caterpillars stora framgångar med Next generation för bandgrävmaskiner har det blivit dags för nästa generationens hjulgrävmaskiner att inta marknaden.

De tre första hjulgrävmaskinsmodellerna Cat M314, M316 och M318 presenterades tillsammans med tre nya bandgrävmaskinsmodeller Cat 313, 315 och 317 vid ett internationellt digitalt lanseringsevent som Caterpillar anordnade via Youtube under måndagskvällen.

Caterpillars maskinlanseringar för Europa, Mellanöstern och Afrika hålls vanligtvis inför en stor skara deltagare i det stora democentret i spanska Malaga men den här gången gjordes det i ett helt nytt format. För att göra det så Coronasäkert som möjligt hölls lanseringen av de nya maskinerna från det spanska Caterpillar-centret genom ett modernt och helt digitalt virtuellt event.

Utvecklingsbehovet försvinner inte med Corona

Caterpillars nya Next Generation-grävmaskiner har utvecklats i nära samarbete med maskinägare och förare över hela världen och fälttesterna har varit omfattande. De första Next generation-bandgrävmaskinerna som bygger på helt ny teknologi introducerades för första gången 2018 och framgångarna har varit stora sedan dess. Nu har turen kommit till hjulgrävmaskinerna. Satsningen sker trots en tuff tid där mycket handlar om Corona-viruset.

– Behovet av att utveckla och lansera nya, smarta effektiva och produktiva entreprenadmaskiner minskar inte av Corona-pandemin. Snarare tvärtom, det är kanske nu som de behövs ännu mer, säger Fredrik Forsman, produktchef för hjulgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige.

– Vi ser att takten är fortsatt hög inom svenska infrastruktur- och byggprojekt och att svenska entreprenörer fortsatt har ett stort behov av att göra maskininvesteringar. Därför känns det extra roligt att officiellt kunna lansera de nya maskinmodellerna och flera av dem finns tillgängliga i Sverige redan nu, fortsätter Fredrik.

De här maskinerna lanserar Caterpillar just nu:

Hjulgrävmaskinerna M314, M316 och M318. Maskiner mellan 15 och 20 tons arbetsvikt.

Nya Cat M314 och M318 är tillsammans med M316 de första nya hjulburna grävmaskinerna i den nya generationen. De innehåller flera uppdateringar inom drivlina, hydraulik och design som ökar maskineffektiviteten, förbättrar ergonomin och sänker drifts- och underhållskostnaderna.

Cat M314, M316 och M318-grävmaskinerna drivs av Caterpillars bränsleeffektiva Cat C 4.4-motor som uppfyller emissionskraven enligt EU steg V. Med upp till 15 procent mer svängkraft än F-serien gör M314 och M318 att föraren kan genomföra varje arbetsmoment med ökad snabbhet, precision och styrka.

Hjulgrävmaskinerna har som standard också den nya och lovordade förarhytten som gör det lättare att kliva in och ut ur maskinen, ökar komforten, minskar bullret och förbättrar sikten. Hytten är utrustad med en 10-tumsfärgskärm som ger åtkomst till alla inställningsmöjligheter. Till den svenska marknaden levereras grävmaskinerna med premiumförarstolen. Maskinerna är även utrustade med moderna elspakar som möjliggör förarunika inställningar.

Hjulgrävarna är precis som de andra grävmaskinerna utrustade med avancerad hydraulik som ger optimal balans mellan kraft och effektivitet. Till exempel gör M316 gör jobbet snabbare tack vare 14% högre svängmoment än tidigare.

En annan nyhet är att hjulgrävmaskinerna kommer integrerade och förberedda för Caterpillars tiltrotatorer, Cat TRS.

Bandgrävmaskinerna 313 och 315 och 317. Maskiner mellan 13.8 och 19.3 tons arbetsvikt.

Caterpillars tre nya bandgrävmaskinsmodeller gör bandgrävarserien komplett i Next generation. De nya modellerna bygger på samma grund som de större redan lanserade maskinerna och innehåller samma positiva egenskaper. De är fullt utrustade med Caterpillars alla system som förenklar vardagen, till exempel vågsystem, grävsystem och e-fence. Att grävmaskinerna kommer med den här höga funktionsnivån som standard är de helt ensamma om i klassen.

Alla tre modeller är utrustade med moderna Steg V-motorer som leder till den minskade bränsleförbrukning som kännetecknar Caterpillars Next generation-maskiner. För Cat 313 och 315 sparas upp till 15 procent jämfört med F-modellerna med bibehållen produktivitet.

Det avancerade hydraulsystemet för grävmaskinerna ger optimal balans mellan kraft och effektivitet. För Cat 315 innebär det till exempel att produktiviteten ökar med upp till åtta procent jämfört med 315F. Ett 10 procent högre svängmoment gör arbetet i sluttningar och runt arbetsplatsen mycket effektivare.

Maskinerna är utrustade med Caterpillars fullstora hytt som innebär större glasrutor och mycket god sikt. Det är första gången som kompaktmaskinen Cat 315 med kort bakdel kommer med fullstor hytt.

Precis som övriga modeller sker all daglig tillsyn för Cat 313, Cat 315 och Cat 317 tryggt och säkert från marknivå. De totala servicekostnaderna sänks också.