Nyheter

Nytt kabinavtal

Svenska Flygbranschen har tecknat ett nytt Kabinavtal med Unionen för kabinanställda. Avtalet landade på märket med en avtalslängd på 29 månader.

Det nya Kabinavtalet innebär kostnadsökningar på 5,4 procent och det sträcker sig över en avtalsperiod på 29 månader med två lönerevisionstillfällen, ett tillfälle den 1 november 2020 och ett tillfälle den 1 april 2022. Avtalet gäller från den 1 november 2020 till den 31 mars 2023.

– Vi sätter stort värde på att ha träffat ett nytt Kabinavtal som landade på det av industrin satta märket och med en avtalslängd som innebär långsiktigt stabila förhållanden. Vi måste ha i åtanke att flygbranschen är extremt hårt drabbad av pandemikrisen och ett nytt avtal ger i ett avseende lugn och ro, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Den svenska flygbranschen verkar på en internationell marknad där konkurrensen är hård. Ett nytt kollektivavtal för kabinanställda är en förutsättning för företagen att kunna planera sin verksamhet.

– Flyget präglas av hållbarhetsfrågan och bolagen i vår region är världsledande inom detta område, det är ett värde som är viktigt att bevara. Kollektivavtal som innebär att våra bolag är fortsatt konkurrenskraftiga i ett internationellt perspektiv är avgörande för att vi ska kunna vara med och leda utvecklingen och omställningen om en fortsatt hållbarhetsresa för flyget också i ett globalt perspektiv, avslutar Marcus Dahlsten.