Nyheter

Region Skånes kollektivtrafiknämnd: ”Trafikverket och regeringen måste komma upp på banan!”

”Trafikverket bestämde nyligen hastigt och olustigt att sänka hastigheten på spåren mellan Lund och Helsingborg. Det har skapat mycket stora problem för resenärerna. Vi kräver att staten, som ansvarar för underhållet av statliga järnvägar, tar sitt ansvar.”

Det skriver alliansen i Region Skånes kollektivtrafiknämnd i ett dagens Kvällsposten:

”Torsdagen den 3 december fick vi besked om att Trafikverket beslutat att sänka hastigheten på spåren mellan Lund och Helsingborg. På en 7 kilometer lång del av Västkustbanan hade över 80 brister identifierats. Brister som anses vara så allvarliga att det skulle vara farligt att köra den ordinarie tågtrafiken i ordinarie hastighet. Innan beskedet från Trafikverket kom körde vi såväl Öresundståg som Pågatåg för fullt, upp till en hastighet på 180 kilometer i timmen. Nu får vi inte köra tåg snabbare än 70 kilometer i timmen. Det innebär att tågtrafiken mellan Lund och Helsingborg närmast är obefintlig – mitt i en pandemi och med stundande julhelger.”

”Skåne är ständigt nedprioriterat när det gäller satsningar på ny infrastruktur och underhåll av den befintliga. I den nationella infrastrukturplanen som beslutas av regeringen kommer bara 7,1 procent av satsningarna Skåne till del. Samtidigt bor drygt 13 procent av landets befolkning här. Öresundsregionen är en av Europas största och kraftigast växande arbetsmarknadsregioner där det dessutom fraktas en stor andel av svensk import och export. Den skånska infrastrukturen är därför en nationell angelägenhet.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/trafikverket-och-regeringen-maste-komma-upp-pa-banan/