Nyheter

Eysturoy-tunneln på Färöarna invigd

Idag lördag invigdes Eysturoy-tunneln, som NCC byggt för kunden P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST). Den 11,2 km långa tunneln under vatten är en del i en omfattande infrastruktursatsning på Färöarna som väsentligt förkortar restiden mellan huvudstaden Tórshavn och många andra platser på Färöarna.

NCC gratulerar alla invånare på Färöarna och kunden EST till invigningen av tunneln. Som huvudentreprenör är vi stolta att, enligt plan, få leverera den första av två tunnlar som kommer att göra livet lättare för invånarna på Färöarna, säger Per Jonsson, chef Civil Engineering Norge, NCC Infrastructure.

Byggandet av tunneln påbörjades i januari 2017 med genomslag den 7 juni 2019. Vid dess lägsta punkt ligger tunneln 187 meter under havsytan och i tunneln finns också Atlantens första och enda rondell under havsytan. När tunneln nu öppnas för trafik knyts huvudstaden Tórshavn samman med båda sidor av Skálafjørður-fjorden.

– Denna tunnel är väldigt viktig då den knyter samhället, näringslivet och invånarna på Färöarna närmare varandra, säger Teitur Samuelsen, vd på EST. Bygget av Eysturoy-tunneln har gått väldigt bra och jag vill tacka NCC och dess medarbetare för ett mycket väl utfört arbete.

Största infrastruktursatsningen på Färöarna

NCC är redan igång med den andra delen av projektet på Färöarna; byggandet av den 10,8 km lång Sandoy-tunneln som går mellan Gamlarætt på Streymoy till Traðardalur på Sandoy. Denna tunnel beräknas bli klar 2023.

Båda tunnlarna bidrar till säkrare vägar och kortare restid till Tórshavn från flera orter på Färöarna, och utgör ett viktigt bidrag i att knyta ihop samhällen, företag och människor med varandra. Projektet är Färöarnas största infrastrukturprojekt någonsin.

Läs mer om NCC:s tunnelprojekt på Färöarna:

Tunnelprojekt, Färöarna | NCC 

eller ta del av första åkturen genom tunneln här:

https://www.youtube.com/watch?v=T1asb6UorUs&t=24s

Foto: Estunlar.fo