Nyheter

Unit4: ”Nästa stora trend – affärssystemet som verkligen matchar med hur vi arbetar”

Här ett inlägg från Alexander Drevstad, sales director, Unit4 om framtidens arbetsplats:

”Inom de närmaste åren kommer affärssystemens arkitektur att förändras och gå från att vara centraliserade monoliter till centrala förvaringsplatser för data och självständiga, verksamhetsnära moduler, skriver Alexander Drevstad, sales director, Unit4. 

Som du garanterat har märkt befinner vi oss i ständig förändring. De gäller för de flesta aspekterna av samhället och näringslivet, samt även för affärssystem där vi just nu kan vi se flera allmänna trender som påverkar dess utveckling.

Den stora förändringen gäller arkitekturen. Med specialiserade molnbaserade moduler blir det möjligt för mjukvaror att smälta in på ett sätt som gör att de inte märks av, utom när deras funktionalitet behövs. Modulerna har tillgång till data som finns centralt i ett affärssystem, men använder bara det som verkligen behövs för att fullgöra sina uppgifter.

Transaktionsdata finns centralt i affärssystemet, men verksamheten sköts i utkanterna av det. Det här är ett trendbrott, jämfört med de monolitiska affärssystem som presenterar ett överväldigande antal funktioner och data för en användare. Med en modul som är en anpassad till en specifik arbetsuppgift blir användaren mer effektiv och den upplevda prestandan bättre.

Den här förändringen accentueras av den pågående pandemin. Att folk i hög utsträckning jobbar hemifrån matchar väl en distribuerad arkitektur för ett affärssystem, med självständiga moduler för att utföra arbetsuppgifter. Och precis som att den anställde behöver ringa till kontoret ibland behöver en modul hämta data från en central databas emellanåt.

Bra designad gör en sådan här arkitektur det möjligt att föra över ansvaret för att rätt information ska visas från användaren till affärssystemet. Systemet kan skicka ut relevanta data vid varje tillfälle till de olika modulerna.

Ytterligare en utmaning blir att skapa algoritmer för att hantera de transaktioner som i form av meddelanden kommer in från modulerna i kanterna, och sedan ska in i den centraliserade bokföringen och i andra centrala databaser. Det blir viktigt att dels kontrollera att meddelanden är korrekta, dels ha kontroll över i vilken ordning de kommer.

Ett exempel på en sådan här modul är en specialiserad lösning för optimering av ett lager. Oberoende av vilken typ av tillämpning det handlar om blir det oerhört viktigt att hantera komplexitet. Det handlar dels om den komplexitet som redan finns i dag, dels ny komplexitet som blir följden av distribuerade och händelsedrivna moduler ute i kanten av en verksamhet.

Automatisering blir en nyckel till framgång, till exempel i form av robotlösningar för processer. Robotlösningarna måste utformas som naturliga delar av modulerna, från början, inte i efterhand som tillägg. Andra viktiga delar är AI-lösningar som maskininlärning och molnteknik för att göra det möjligt att skapa en distribuerad arkitektur på ett enkelt sätt.

En av de största utmaningarna när molntjänster tar över blir att det snabbt uppstår flera versioner av vad som borde vara en databas, som representerar olika bilder av läget. Det är en naturligt följd av att olika delar av ett företag använder olika molntjänster, och av att molntjänster för olika ändamål hanterar data om samma saker. Följder blir flera versioner av av sakers tillstånd, med alla problem som det medför.

En lösning på det här problemet är att satsa på dataintegration, masterdata och andra tekniska lösningar. En annan att bygga arkitekturer av den typ som beskrivs ovan, alltså affärssystem med centrala databaser och självständiga, specialiserade moduler. Resan mot det perfekta affärssystemet tar aldrig slut. Nästa delmål är att skapa självständiga moduler som delar på data.”

Alexander Drevstad, sales director, Unit4 –