Nyheter

Nordiska datacenterindustrin växer så det knakar – 3 miljarder dollar i investeringar

Här kommer en krönika från Jan Terje Kleiven, Business Development Manager på Kingston EMEA, om varför Norden ”is the place to be”:

”Under det senaste decenniet har vi sett en enorm utveckling när det kommer till digitalisering och anpassning av ny teknik i samhället. Samtidigt har behovet av molnbaserade lösningar ökat exponentiellt och vi ser hur 5G-nätverk rullas ut allt bredare. Med andra ord har behovet av datacenter vuxit enormt, som kan hantera omfattande, kritisk företags- och applikationsdata på ett effektivt och säkert sätt. Den nordiska regionen har länge beskrivits som en lämplig plats för datacenter, men det är först på senare år som internationella IT- och molnjättar verkligen har fått upp ögonen för Nordens unika fördelar.

Enligt en undersökning av Wintergreen Research från 2019, så finns det idag 171 datacenter utspritt i Norge, Sverige, Finland, Danmark och på Island. Samma undersökning nämner att den nordiska datacenterindustrin har attraherat 3 miljarder dollar i investeringar under senare år. Den nordiska regionen tillåter investerare att kapitalisera på allt från snabb uppkoppling och innovativa affärsmöjligheter, naturligt kyliga klimat och miljövänlig elproduktion, tillgång på mark och kompetent arbetskraft, och mycket mer.

Självklart finns det faktorer som skiljer sig något beroende på det nordiska landet. Till exempel har Norge fördelen av att ha ett flertal lokala datacenterleverantörer, Islands tillgång på 100% förnybara energikällor sticker ut, i Sverige tillhandahålls den lägsta totala elkostnaden inom EU, Finland är i framkanten av moln och IT som tjänsteleveranser, och Danmark är det nordiska land som har närmst till andra europeiska länder. Många av fördelarna delar de nordiska länderna, mer eller mindre. Det vi kan konstatera är att det stora intresset för att etablera sina datacenter just här är ett faktum och det beror på regionens många positiva sidor.

Vad innebär den växande datacentermarknaden för regionen?

Den nordiska regionen gynnas enormt av kontinuerliga datacenterinvesteringar- och expanderingar. I stort sett så innebär den explosionsartade etableringen möjliggörandet av intelligent och effektiv infrastruktur i Norden. Datacenter är ju trots allt nödvändiga för att våra digitala liv och smarta samhällen ska fungera och utvecklas. Dessutom bidrar självklart expansionen till de lokala ekonomierna, samtidigt som det öppnar upp för en rad nya arbetstillfällen och möjliggör därigenom kompetensutveckling.

Vilka faktorer kommer fortsätta driva tillväxten av den nordiska datacentermarknaden?

Faktorerna är många. Tillväxten av datacentermarknaden i Norden präglas primärt av det globala och lokala behovet av att lagra omfattande mängder data i centrala datacenter. Likaså användares behov av stabil uppkoppling som tillåter för snabb och säker tillgång till deras data.

Kombinationen av Nordens unika tillgångar indikerar att datacenterindustrin kommer fortsätta att driva en stark tillväxt i regionen. En av de stora anledningarna till att internationella hyperscale- operatörer och colocation-leverantörer etablerar datacenter i Norden är för att minska sina elkostnader. Det är därför sannolikt att denna typ av investeringar kommer fortsätta att skjuta i höjden.

Vi lever också i en alltmer klimatmedveten värld och Norden är världsledande inom ren energi med förnybar energiförbrukning. Därför kan vi även anta att detta fortsatt kommer vara en av de primära anledningarna till att fler väljer att etablera datacenter här.

Dessutom spår experter att vi i framtiden kan komma att uppleva en boom för konstruktion av kryptovalutacenter och mikrodatacenter, vilket även det kan komma att locka nya investeringar i Norden.

Ta vara på möjligheterna

Vi kan med säkerhet fastställa att Norden är en idealisk och eftertraktad plats för datacenter. Konsumenter har utvecklat en omättlig efterfrågan på det digitala och vi lever i en era där on- demand blir ett allt mer intensifierat behov. Tänk bara på användandet av sociala medier, streamingtjänster och molnlagring.

Data slukas som aldrig förr, och det är bara början. Ju mer efterfrågan på digitala tjänster växer, desto mer krav ställs på datacenter. Ju mer datacenter som byggs, desto fler digitala tjänster kan utvecklas. Det innebär att möjligheterna för en allt mer etablerad och konkurrenskraftig nordisk datacenterindustri är stora, och det ska vi i allra högsta grad ta vara på. Nordiskt innovativt tänkande är och kommer fortsatt vara till stor fördel för att lösa de utmaningar som en allt mer uppkopplad värld innebär. Den investeringsboom vi har sett i Norden, och inte minst de många datacenteranläggningar som planeras i regionen, har varit och kommer fortsatt vara en spännande och viktig utveckling att följa.”

– Jan Terje Kleiven, Business Development Manager, Kingston EMEA –