Nyheter

Självkörande bussar testas i Göteborg

Med start den 18 januari börjar två självkörande minibussar att testköra i kollektivtrafiken i Göteborg. Testet, som pågår till slutet av maj, är det första i sitt slag i Göteborg.

Projektet kallas S3, Shared Shuttle Services, är en del av regeringens samverkansprogram ”Nästa generations resor och transporter”. Testet som nu startar är den tredje fasen i projektet. De tidigare faserna genomfördes på Chalmers i Johanneberg och vid Lindholmen Science Park i Göteborg.

Även projektets tredje del kommer att gå ute på Lindholmen. Rutten startar vid parkeringen Hugo Hammars Kaj och går till slutstationen på Regnbågsgatan som är en knutpunkt för kollektivtrafiken.

Ökar kunskapen om självkörande fordon

Det som också är nytt i denna fas är att det nu går att se avgångarna i Västtrafiks app To Go och i appen Parkering Göteborg. De eldrivna bussarna kommer att köra under dagtid på vardagar och resorna är avgiftsfria.

– De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

– Utvecklingen av självkörande kollektivtrafik kan vara en viktig nyckel för att skapa både hållbara stadsdelar och en levande landsbygd. Faktiska försök som dessa bidrar både till kunskaps- och marknadsutvecklingen, säger Birger Löfgren, fokusområdesledare för tjänstefiering på RISE, vilka leder projektet. 

– Självkörande fordon som ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken är ett steg mot framtidens resande. För Keolis är det strategiskt värdefullt att vara en del av denna utveckling, säger Keolis vd Jan Kilström.

FAKTA OM BUSSARNA:

Två minibussar trafikerar Hugo Hammars Kaj, Anders Carlssons gata till Regnbågsgatan tur och retur mellan 07-18 på vardagar.

Bussmodellen heter Arma och byggd av det franska bolaget Navya.

11 sittande passagerare, inklusive säkerhetsförare. På grund av corona är dock antalet resenärer tillfälligt begränsat.

En minibuss väger 2 400 kg, är 4,75 m lång, 2,65 m hög och är 2,11 m bred

Maxhastighet är 20 km/h.

Bussarna är eldrivna och räckvidd är cirka 10 mil eller 8 timmars körning.

Bild av Pasi Mämmelä