Nyheter

Caterpillar lanserar ny generation grävmaskiner

Caterpillars hett eftertraktade Next Generation-serie utökas nu med de allra största grävmaskinerna, med maskinvikter mellan 50 och 95 ton. I den nya serien kombineras ökad kraft och styrka med smarta tekniklösningar, klassledande ergonomi, låga underhållskostnader och hög bränsleeffektivitet.

Cat 352, Cat 374 och Cat 395 är Caterpillars tre största bandgrävmaskinsmodeller. De används för de allra tyngsta och tuffaste arbetena inom till exempel infrastrukturprojekt, bergtäkter och i gruvmiljöer.

– När maskinerna blir en del av Next Generation tar de säkerhet, effektivitet och ”ease of use” till en helt ny nivå i den här tunga storleksklassen, säger Fredrik Forsman, produktchef för stora bandgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige.

Sparar bränsle och ökar kraften

Modellerna ersätter Cat 352F, 374F samt 390F och har utvecklats tillsammans med kunder och användare över hela världen. Maskinerna genomsyras av Next generation-konceptet med egenskaper som till exempel lägre underhållskostnader, ökad produktivitet, mer kraft, högre bränsleeffektivitet och lägre utsläppsnivåer.

Till exempel är nya Cat 352 upp till 45 procent mer produktionseffektiv än den tidigare F-modellen. Bränsleeffektiviteten har förbättrats med upp till 10 procent för alla maskiner och för Cat 374 och Cat 395 har underhållskostnaderna reducerats med upp till 20 procent. Tack vare ny teknik har svängkraften och grävkraften ökat med 10 procent för Cat 395.

Starkare och tåligare

De nya maskinerna har gjorts ännu mer robusta genom ökad dimensionering i undervagnarna, ramverken, banden och bandrullarna. Tapparna, axlarna och cylindrarna har förstärkts liksom bommarnas och stickornas under- och överplåtar.

– Totalt sett räknar Caterpillar att tåligheten och slitstyrkan ska ha fördubblats vilket betyder ännu bättre driftsäkerhet, ökad livslängd och att mer kraft och större redskap kan användas, berättar Fredrik Forsman.

Ny hydrostatisk svängkrets

En nyhet för både Cat 374 och Cat 395 är den hydrostatiska svängkretsen som tidigare bara funnits på Caterpillars stora grävmaskiner inom gruvsegmentet, exempelvis Cat 6015B.

Kretsen återvinner energin i svängbromsen och hanterar cylinderoljeflödet separat. Det ger en högre driftseffektivitet och mjukare körning.

Det tre grävmaskinerna är utrustade med Caterpillars starka C13, C15 respektive C18-motorer där största motorn ger en effekt på 405 kW (543 hästkrafter). Samtliga motorer uppfyller de gällande emissionskraven för Steg V.

Tre smarta driftslägen

Hos de nya maskinerna är tre driftslägen tillgängliga: Power, Smart och ECO. Power-läget ger maximal effekt hela tiden, ECO-läget sänker motorvarvtalet och cykeltiderna samtidigt som brytkraften bibehålls.

Det nya Smart-läget matchar automatiskt motor- och hydraulkraft till grävförhållandena, vilket minskar bränsleförbrukningen och optimerar prestanda.

– Motorhastigheten sänks automatiskt när hydraulbehovet minskar, vilket ytterligare minskar bränsleförbrukningen. Driftsläget ställs enkelt in via den stora färgpekskärmen i förarhytten, fortsätter Fredrik.

Hytten är skapad för förare

Till den svenska marknaden kommer Caterpillars premiumhytt att levereras. Hytten är rymlig och ljuddämpad. Det är lätt att ta sig in i hytten och sätta sig i den sköna förarstolen. En stor 10-tums färgpekskärm är standard liksom lättåtkomliga reglage, bluetooth-radio, uttag för mobilladdning, keyless start och förarunika inställningar. Joystickarna är programmerbara.

Sikten är mycket god tack vare stora öppna glasytor. En bakmonterad kamera är standard, och det är möjligt att välja till fler kameraenheter tillsammans med den överskådliga 360-graders birdview-funktionen som ökar säkerheten ännu mer. Den nya hytten bygger på en vibrationsdämpad monteringslösning som minskar vibrationerna med 50 procent jämfört med tidigare.

Välutrustade redan från start

Tack vare filosofin bakom Next Generation är Cat 352, 374 och 395 välutrustade direkt från fabrik.

– Det finns ingen annan tillverkare på marknaden som har en sådan här hög nivå på maskinerna i standardutförande som Caterpillar, avslutar Fredrik Forsman.