Nyheter

Ansiktsigenkänning för inpassering växer

Ansiktsigenkänning som ersätter fysiska nycklar och passerkort tillhör inte längre framtiden, eller är något som enbart används borta i Asien. Tekniken är fullt utvecklad och en rad svenska företag tillämpar redan ansiktsigenkänning.

Tekniken kan användas för att öppna porten till bostaden, komma in på sin kontorsarbetsplats eller för att passera grindarna på ett industriföretag. Att upprätthålla skalskyddet för en fabrik är idag både personalkrävande och kostsamt, med receptionister som håller koll på både anställda och besökare.

Minskade kostnader

– Varför göra det svårt när access- och säkerhetssystem kan göras enkla med hjälp av ansiktsigenkänning? frågar sig Stefan Persson, vd för Precise Biometrics AB. Med vår teknik ökar säkerheten medan kostnaderna minskar.

Med Precise YOUNiQ går det att ge access till företagets grind samt till vissa zoner inom arbetsplatsen. Det är enkelt att ge access till en besökare. Administratören ser till att besökaren tar en selfie och inom 30 sekunder är saken klar. Det gör sedan inget om den som har ansiktsbaserad access rakar sig eller byter glasögon, igenkänningen fungerar ändå.

Företaget inriktar sig på sex segment: bostadskvarter, kommersiella lokaler, byggplatser, gym, industrier och offentliga inrättningar.

– Det senaste halvåret har vi installerat 50 system, huvudsakligen för industrier och kommersiella lokaler, fortsätter Stefan Persson.

Precise Biometrics samarbetar med partners som svarar för plattformarna.

Det finns en mängd plattformar inom de olika segmenten såsom Aptus Assa Abloy, Accessy, infobric, BRP och Zoezi. Nu är det i första hand RCO Security AB som är partner.

Operativsystemet har ett öppet API vilket gör det möjligt att koppla in även system för igenkänning av ögon (iris), tal och fingeravtryck. Fingeravtryck är sedan tidigare en teknik som utvecklas och marknadsförs av Precise Biometrics. Operativsystemet medger att andra utvecklare kan bygga på med ytterligare applikationer.

Kompletta system

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer system för access och säkerhet. Varumärkena är RCO, Dinbox och EasyAccess. Systemen är kompletta och integreras med kundernas system och säkerhetskrav. Kundsegmenten är kontor, bostäder, industrier, offentliga byggnader, butiker, hälsa & sjukvård samt den privata sektorn.

– Vi har därmed lösningar för alla affärsområden, även för fastighetsbolagen, säger Fredrik Sidhagen, vd för RCO Security. Vi vill absolut vara en del av morgondagens lösningar. Därför utvecklar vi tillsammans med partners. Precise Biometrics är ett utmärkt exempel.

Någon frågar sig nog hur system med ansiktsigenkänning går att förena med kraven i GDPR. Varje person som använder sitt ansikte som ID måste först lämna ett godkännande. Det innebär att huvudmannen alltid måste erbjuda ett alternativ, såsom passerkort eller tagg.

Kommer vi så småningom också att kunna betala med fingeravtryck eller ansikte?

Precise Biometrics har varit på väg att utveckla denna användning, men än så länge har inte någon bank tagit fasta på detta koncept.