Nyheter

Nu sjösätts Viking Glory

En betydande milstolpe har nåtts i byggandet av Viking Lines nya fartyg Viking Glory. I morgon den 26 januari 2021 sjösätts hon på XSI:s varv i Xiamen, Kina.

Intresset för det nya, klimatsmarta fartyget är stort och sjösättningsceremonin streamas för allmänheten via Youtube. Fartyget kommer i trafik i början av nästa år på linjen Åbo–Mariehamn–Stockholm.

– Viking Glory förkroppsligar Viking Lines tro på en ljus framtid för resandet på Östersjön. Nyckelord är hållbarhet, energieffektivitet och en nyskapande nordisk design. Viking Glory är resultatet av ett gediget samarbete med finländska och nordiska partners som genom sin expertis och sitt kunnande bidragit till att vi snart kan fira sjösättningen av ett helt unikt fartyg, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Klimatsmart fartyg

Viking Line går i bräschen för utvecklingen av framtidens hållbara passagerarfartyg. Först ut var Viking Grace som 2013 kom i trafik som världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg och belönades med ett antal hållbarhetspriser.

Nya Viking Glory är större än miljöpionjären Viking Grace, men beräknas trots detta förbruka ca tio procent mindre bränsle och därigenom bli ett av världens mest energieffektiva fartyg. Energioptimering och miljöanpassade lösningar har legat i fokus under hela projektet. Viktiga nordiska samarbetspartners för att utveckla miljötekniska detaljer och en nyskapande interiör är bland annat Wärtsilä, ABB Marine, Koncept, Climeon, Kone, Deltamarin, Almaco, Evac, Pointman och Projektia.

Nordisk design med fokus på skärgårdsvyer

Med Viking Glory vill Viking Line öppna upp världens vackraste skärgård för resenärerna på ett helt nytt sätt. Fartygets stora panoramafönster kombineras med en tyst och bekväm resa under alla årstider. Hela interiören utmärks av tidlös men lekfull design, det nordiska ljuset, hållbarhet och digitala lösningar.

Sjösättningen visas för allmänheten

Viking Line har mött ett stort intresse för det nya fartyget från kunder och allmänhet. Därför ges alla intresserade en möjlighet att få bevittna Viking Glorys allra första färd, från torrdockan till kajplats. Samtidigt visas för första gången en virtuell rundtur ombord. En paneldiskussion med rederiets vd och projektmedlemmar, bland annat fartygets projektchef samt kapten, ingår i programmet som livestramas den 26 januari kl. 12 finsk tid (kl. 11 svensk tid) via länken  https://youtu.be/eGY9Y3Dg3B4

Fakta om det Viking Glory:

  • Levereras i slutet av 2021
  • Beräknad trafikstart i början av 2022 på linjen Åbo–Åland–Stockholm
  • Passagerarkapacitet 2 800 resenärer
  • Hytter 922
  • Besättning ca 200 personer
  • Längd 222,6 meter,
  • Bruttodräktighet 63 813 ton
  • Fraktkapacitet 1 500 meter
  • Isklass 1 A Super
  • Drivmedel LNG, flytande naturgas
  • Byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd i Kina
  • Samarbetspartners: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Almaco, Koncept, Climeon, Evac, Projektia, Pointman, Deltamarin med flera