Nyheter

Transportföretagen: ”Vägnätet i Sverige förfaller i snabb takt”

”Var tionde statlig väg i landet är i mycket dåligt skick. En tredjedel av 90-talets motorleder är i dåligt skick. Vägarna på landsbygden förfaller. Fram till 2025 kommer 425 mil väg få sänkt hastighetsgräns på grund av dåligt underhåll. Det krävs dubbla anslag till vägnätet”.

Det skriver Marcus Dahlsten och Tina Thorsell, Transportföretagen i Dagens Industri:

”2030 kommer underhållsskulden på vägnätet vara 42 miljarder kronor. Det krävs att underhållsanslaget till vägarna ökar med mer än två miljarder per år om vi inte vill att vägarna ska försämras ytterligare. Det visar Transportföretagen i en rapport som presenterats i dagarna.”

”Den nuvarande budgeten för vägunderhåll räcker inte på långa vägar för att upprätthålla vägarnas nuvarande skick (ett skick som dessutom lämnar en hel del övrigt att önska).”

”För att stoppa underhållsskulden från att fortsätta öka och bibehålla vägnätets nuvarande kvalitet, det vill säga att cirka 13 procent av vägarna är i mycket dålig kvalitet, skulle pengarna som går till beläggningsunderhåll behöva öka med mer än två miljarder per år, från dagens cirka 2,9 miljarder till 5,4 miljarder. Men då har vi inte ens börjat betala av på skulden. Vill vi dessutom att vägnätet ska bli i bättre skick än vad det är i dag behövs det 7,4 miljarder kronor per år. Med 7,4 miljarder kronor per år accepteras att omkring en procent av vägnätet fortsatt är i mycket dåligt skick. Önskar vi eliminera underhållsskulden helt så krävs det en årlig underhållsbudget på omkring 8,1 miljarder kronor.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/vagnatet-i-sverige-forfaller-i-snabb-takt/