Nyheter

Höjd säkerhet vid Falu tingsrätt med fler övervakningskameror

I samband med att Falu tingsrätt byggde en säkerhetskontroll in till lokalerna så investerade man även i fler övervakningskameror. Dalarnas Säkerhets System (DSS) utförde installationen av ett antal Honeywell-kameror från Elektroskandia.

Tingsrätten är den första domstolen man kommer i kontakt med i ett brottmål. Här avgörs också tvistemål mellan enskilda individer och man hanterar även, till exempel adoptioner, konkurser och bodelningar.

– Den nya säkerhetskontrollen är försedd med en larmbåge och här igenom måste alla som inte arbetar på tingsrätten passera för att komma in. Anledningen till den ökade säkerheten beror inte på att vi blivit drabbade av någon incident, men den allmänna samhällsutvecklingen har gjort att vi vill ligga steget före och höja säkerheten innan det är för sent, säger Lars-Erik Bergström, lagman på Falu tingsrätt och fortsätter:

– I och med säkerhetskontrollen så lät vi bygga en ny ingång till lokalerna och då behövde vi även utöka antalet övervakningskameror samt larm och passersystem. Kamerorna är dels för övervakning av säkerhetskontrollen men även utanför fastighetens entré.

Krav på NDAA-godkännande

DSS, ingår i FinlarmGruppen som har avtal med Domstolsverket, och fick därför förfrågan om att ta fram förslag på lämplig kameralösning. DSS med 14 anställda har kontor i Hedemora och Borlänge, arbetar med projektering, installation och service av brandlarm, inbrottslarm, passersystem och lås samt kameraövervakning. Företaget är certifierad anläggarfirma för brandlarm, inbrottslarm och kamerasystem, med behöriga ingenjörer.

– I och med FinlarmGruppens avtal hjälper vi dem med all säkerhetsteknik vid såväl Falu tingsrätt som Mora tingsrätt. Vi övertog anläggningen vid Falu tingsrätt 2013 och har sedan dess förvaltat den och successivt också gjort utökningar av säkerhetssystemen. Bland de krav Domstolsverket har på övervakningskameror märks bland annat att de skall stödja ONVIF och kunna matas med PoE (Power over Ethernet). Vid val av kamerafabrikat så vägde det också tungt vid denna typ av säkerhetsanläggning att Honeywell är NDAA-godkända, säger Glenn Risander, projektledare DSS.

ONVIF står för Open Network Video Interface Forum, ett branschforum med syfte att underlätta användning av en global öppen standard för kommunikation mellan IP-baserade säkerhetsprodukter. Produkter som uppfyller NDAA får ej innehålla kinesiska komponenter.

– Vi valde att installera övervakningskameror från Honeywell vid Falu tingsrätt. De presenterades för oss av Elektroskandia vid ett säkerhetsseminarium som de höll i Borlänge i höstas. Honeywell uppfyllde alla kraven, bildkvaliteten verkade mycket bra och att de fanns i Elektroskandias sortiment gjorde ju inte saken sämre, säger Glenn Risander.

Kundunikt lager ger trygghet

Thomas Lindberg, utesäljare på Elektroskandia tog fram förslag på lämpliga kameramodeller till objektet. Totalt blev det sju kameror, fyra inomhus domekameror och tre utomhus bulletkameror. Bägge modellerna ingår i Honeywells 60-serie och är på 5MP.

– Kamerorna var enkla att installera och har en bra bildkvalitet. Allt har fungerat enligt planerna och kamerorna togs i bruk i mitten av september. Det var första men inte sista gången vi använder oss av kameror från Honeywell, säger Glenn Risander och fortsätter:

– Det är också en stor fördel att det är Elektroskandia som levererar dem då vi har ett gott samarbete och de ger oss bästa möjliga support. I våra lokaler i Hedemora har vi sen ett halvår tillbaka ett kundunikt lager som ägs av Elektroskandia. I lagret har vi främst passersystem och larmprodukter, ett 50-tal artiklar. Tack vare lagret kan vi ge snabbast möjliga service till våra kunder om till exempel ett larm eller passersystem slutat fungera. Vi skannar ut produkten från lagret med hjälp av en app i mobilen först när vi behöver den och det är först därefter vi faktureras. Ett smidigt system som innebär trygghet både för oss och våra kunder.

Bild av Werner Moser