Nyheter

TYAs skolledarrapport: Transportutbildning ger jobb direkt

Av de som gick ut transportprogrammet 2020 fick 77 procent jobb direkt, det visar TYAs Skolledarrapport. Antalet elever som går ut med godkänd examen har också ökat rejält.

Efterfrågan på lastbilsförare är fortsatt hög och det märks på landets Fordons- och transportprogram. Antalet förstahandssökande har ökat med 14 procent jämfört med förra året, enligt TYAs Skolledarrapport* för 2020/2021.

Dessutom har antalet antagna elever på transportinriktningen i årskurs 2 ökat med 14,2 procent. Det är de i särklass största ökningarna sedan rapporten lanserades 2011.

Andelen elever som går ut med godkänd examen i årskurs 3 är 85,6 procent, jämfört med 80 procent året innan.

– Det är oerhört starka siffror och en mycket glädjande utveckling i en bransch där efterfrågan på arbetskraft fortsatt är hög. En viktig anledning är det fantastiska arbete många gymnasieskolor gör med lärare som engagerar sig i varje individ för att de ska klara en tuff utbildning och ta de körkort de behöver i yrket, säger Micaela Roslund, projektledare på Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA).