Nyheter

Trådlös laddning till en ny nivå

Teknikföretaget Xiaomi presenterar idag en helt ny typ av laddning: Mi Air Charge Technology. Företaget revolutionerar därmed den nuvarande trådlösa laddtekniken och möjliggör för konsumenter att fjärrladda elektroniska enheter, helt utan kablar eller laddställ.

Med detta har Xiaomi öppnat dörren till en helt ny era av trådlös laddning.

Mi Air Charge Technology – 5W fjärrladdning

Kärnan i Xiaomis fjärrladdning finns i så kallad space isolation och energiöverföring. Xiaomis egenutvecklade isolerade laddningsstapel har inbyggda antenner som kan upptäcka telefonens plats. Ett fasstyrningssystem bestående av 144 antenner skickar millimeterbreda vågor direkt till telefonen genom strålformning.

På smartphone-sidan har Xiaomi utvecklat en miniatyriserad antennuppsättning med inbyggd ”beacon-antenn” och en ”mottagande antennuppsättning”. Beacon-antennen skickar positionsinformation med låg strömförbrukning. Den mottagande antennuppsättningen, bestående av 14 antenner, omvandlar millimetervågssignalen från laddningsstapeln till elektrisk energi genom likriktarkretsen – och på så vis blir den sci fi-betonade laddningsupplevelsen i allra högsta grad verklig.

För närvarande har Xiaomis nya teknik kapacitet att ladda en enhet genom 5 watts fjärrladdning inom en radie av flera meter. Utöver detta kan också flera enheter laddas samtidigt (där varje enhet stöder 5 watt). Fysiska hinder ska inte minska laddningens effektivitet.

Framtida vardagsrum helt trådlösa

Inom en snar framtid kommer Xiaomis egenutvecklade teknik för space isolation för laddning att kunna funka också för smarta klockor, aktivitetsarmband och andra bärbara enheter. Det innebär att även produkter så som högtalare, skrivbordslampor och andra små smarta hem-enheter, kommer att byggas på en helt kabelfri, trådlös strömförsörjningsdesign – vilket i sin tur kommer göra våra vardagsrum trådlösa på riktigt.