Nyheter

Först i världen med tiltrotatorernas Rolls Royce

I början av 2021 annonserade Volvo CE att de utvecklat lösningen Volvo Smart Connect. En ny fabriks option som tillåter tiltrotatorer från flera tillverkare att ansluta sig direkt mot maskinen för både styrning och integration till Volvo’s maskinstyrningssystem Volvo Dig Assist.

Samtidigt annonserade Engcon att de anpassat sitt styrsystem DC2 för denna nya möjlighet i och med optionen eML, engcon Machine Link. Det blir således en typ av plug & play lösning för Engcon’s tiltrotator och styrsystem DC2. Först ut att få detta av Volvo’s modeller är de uppdaterade EC250E och EC300E.

Det är snabba ryck och den svenska Volvoåterförsäljaren Swecon har nu monterat en tiltrotator på världens första Smart Connect-maskin, en EC250 E beställd av Tingsholmens Entreprenad. Grävmaskinen utrustades med Engcons säkra och automatiska snabbfästessystem EC-Oil och en EC226 tiltrotator med EC-Oil.

– Vi har fem grävmaskiner i företaget, varav fyra med Engcon och den femte maskinen som är utrustad med ett annat tiltrotator-fabrikat, ska nu bytas in till den nya EC250:n med Engcon, säger Elias Svensson, delägare av Tingsholmens Entreprenad.

Elias berättar att han och hans kusin tillika företagets delägare John Svensson bara haft goda erfarenheter av Engcon och därmed var valet enkelt när det skulle väljas tiltrotator till den nya 250:n.

– Jag anser att Engcon är tiltrotatorernas Rolls Royce med tanke på hur driftsäkra de är. Vi har provat andra märken men det har inte fungerat så bra så därför byter vi bort den maskin som inte har Engcon.

Elias nya EC250E utrustades på Swecons utrustningsverkstad i Jönköping och han var på plats när maskinen rullade ut från verkstaden.

– Maskinen ser suveränt fin ut, säger Elias när han tittar på det färdiga resultatet. En skinande ny Volvo EC250E fullutrustad med Engcons automatiska snabbfäste, tiltrotator, maskinstyrning från Leica Geosystems, centralsmörjning, mm.

Nu väntar ett stort jobb i Habo där den nya 250:n ska sättas in i terraserings- och VA-arbeten.

– Det är alltid roligt med en ny maskin och denna gång blir det extra roligt att få sätta skopan i marken, säger Elias Svensson.