Nyheter

E18 får nya busskörfält

E18 mellan Stocksundsbron och trafikplats Arninge norr om Stockholm breddas för ökad säkerhet och bättre förhållanden för kollektivtrafiken. Nu får hela den elva kilometer långa sträckan mellan Danderyds sjukhus och trafikplats Arninge obrutna busskörfält med full bredd.

Innan ombyggnaden hade vägen två körfält i varje riktning med en mittremsa på cirka två meter. På delar av sträckan hade vägrenen byggts om till busskörfält. Dessa var dock väldigt smala.

– Arbetsområdet har avgränsats med betongbarriärer som skydd för arbetare och maskiner. Mitträckena rivs och mittremsan schaktas ur, varefter ny kanalisation läggs och där det behövs sätts L-stöd. Ytan fylls upp med grus och får sedan ny asfalt, berättar Mattias Broberg som är projektledare på Trafikverket.

En ny 60 centimeter bred mittbarriär har monterats i mitten av vägen. Då den tidigare mittremsan var två meter innebär det att hela vägen blir 140 centimeter bredare. En stor utmaning har varit det trånga arbetsområdet.

Spindelgrävare

– Den grävmaskin som gräver ur mittremsan kan inte ta sig tillbaka där den grävt. Den måste vänta på att nästa arbetslag kommer efter och fyller upp schakten med grus. På en delsträcka på sex kilometer har jag flera arbetslag med tio grävmaskiner som jobbar samtidigt. För att få allt att synka har jag flera ambulerande arbetsledare, berättar Pär Eckerman som är platschef på generalentreprenören SVEAB Anläggning.

Den smala arbetsytan för grävmaskinerna fick Pär att tänka till.

– Jag berättade om svårigheterna för en kollega och han undrade om jag funderat på en ”alpmaskin”. Jag googlade det och hittade Menzimucks spindelgrävare och blev såld direkt. Jag började dammsuga landet och hittade en entreprenör i Skåne och en i Östergötland som hade Menzimuckmaskiner.

Maskinerna kan vika ut benen som hjulen sitter på och gränsla schaktet.

– Dom kan ta sig fram och tillbaka obehindrat. Utan dom hade vi fått svårt att hinna med jobbet på enbart dagtid. Det är alltid roligt när man hittar lösningar på till synes omöjliga problem, tycker Pär Eckerman.

Trafiksäkerhet

Längs bygget passerar 60 000–70 000 fordon per dygn. Det har gjort in- och utfarter till arbetsområdet till en utmaning.

– Vid dessa flyttas betongbarriären ut så att en ficka med öppning i framändan bildas. En ankommande lastbil sätter på blinkljus och saktar farten, innan den svänger vänster framför barriären. Sedan backar den in i fickan, förklarar Mattias Broberg.

Pär Eckerman konstaterar att det gäller att behålla uppmärksamheten hela dagen.

– Om någon skulle svänga ut med någonting i trafiken innebär det katastrof. Men vi har noggranna säkerhetsutbildningar för alla som börjar på projektet.

I projektet ingår även att installera ett ITS-system (intelligent transportsystem) på sträckan Stocksund – Arninge. ITS-systemet består av portaler med digitala skyltar var tre hundrade meter. Skyltarna kan styra trafiken genom att rödkryssa körfält, varna för vägarbeten eller köer med mera.

FAKTA:

Tidplan: april 2020–december 2021

Byggherre: Trafikverket

Totalentreprenör: SVEAB Anläggning AB

Kostnad: 184 Mkr