Nyheter

Kan man dra en Volvodumper på 100 ton med endast LEGO® TECHNIC™-bitar?

Det verkade omöjligt, man sa att det inte gick att genomföra … men ge uppdraget till några av de mest begåvade unga hjärnorna, så hittar de en lösning.

I en tuff ingenjörsutmaning från Volvo Construction Equipment (Volvo CE), i samarbete med LEGO-gruppen, samlades unga människor från hela världen för att ta sig an en oerhört svår uppgift – att få en fullastad Volvo A60H att röra sig 50 meter, enbart med hjälp av LEGO Technic®-bitar.

MOVE IT-utmaningen togs fram av ingenjörsexperter från både Volvo CE och LEGO-gruppen och tilldelades de unga robotik-studenterna från FIRST® LEGO® League-teamet. Uppdraget var att förflytta världens största ramstyrda dumper, Volvo A60H – en dumper med maskinvikt på 43 ton lastad med ytterligare 45 ton bergmaterial – 50 meter, med hjälp av enbart LEGO Technic®-bitar.

Utmaningen var ett sätt att demonstrera den potential som STEM (engelsk akronym för vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik) har på lärande, och det var ingen enkel uppgift som skulle lösas.

Tidigare i år följde samma team av 35 unga ingenjörer från världens alla hörn nervöst en livestream för att se om den smarta lösningen som de hade lagt ner så många timmar på skulle fungera.

Det skulle bli en riktig blev nagelbitare, men lösningen fungerade. Med hjälp av totalt 728 168 (!) LEGO® Technic-bitar sammanfogade under ett lager av stålplattor och genom signalöverföring till 1 920 motorer skapade barnen tillräckligt med kraft för att dra maskinens sex tunga hjul hela 50 meter på bara 30 minuter.

Frida Jönsson, ingenjör på Volvo CE, har varit inblandad i utmaningen redan från början. Hon berättar att ”eleverna visade otrolig envishet och uthållighet. Totalt tillbringade de mer än 2 000 timmar av sin egen tid på att komma fram till en lösning som skulle få dumpern att röra sig med hjälp av en dragkraft på 10 000 Newton”.

Frida Jönsson fortsätter:

– Trots att deras planer bokstavligen förvandlades till aska under deras första försök (en brand utbröt och de fick gå tillbaka till ritbordet), visade teamet att genom samarbete, lagarbete och en stor portion kreativitet, kan du alltid hitta ett sätt att lyckas. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte rördes till tårar av den stolthet och glädje man kunde se hos team-medlemmarna när de insåg att deras hårda arbete hade gett resultat.

De unga ingenjörernas arbete och samarbete var faktiskt så bra att ingenjörsexperterna fick öka svårighetsgraden halvvägs genom utmaningen.

Libor Udržal, byggmästare och ingenjör på LEGO Group, kommenterar:

– Vi var faktiskt tvungna att lägga till 45 ton sten i dumperns lastkorg för att göra det svårare! Motorerna i LEGO Technic® 6×6 Volvo Articulated Hauler-setet är konstruerade för att kunna flytta en vikt på ca 3,6 kg, men den riktiga dumpern väger över 11 000 gånger mer. Även jag, med mina 20 års erfarenhet, hade känt mig nervös inför utmaningen.

Det här är inte första gången de två stora skandinaviska företagen Volvo CE och LEGO har samarbetat med barn för att lösa tekniska frågor.

Ungdomar spelade också en viktig roll i skapandet av en autonom koncepthjullastare år 2018.